Els Daurella controlaran la principal embotelladora de Coca-Cola

Coca-Cola European Partners reunirà més de 50 plantes embotelladores europees amb uns 27.000 empleats

L’embotelladora de Coca-Cola a l’Estat, Coca-Cola Iberian Partners, ha tancat un acord amb l’europea Coca-Cola Enterprises i l’alemanya Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG per fusionar-se i crear l’embotelladora independent més gran de la coneguda beguda nord-americana. L’operació, anunciada ahir, es produeix després d’un procés de consolidació a les embotelladores espanyoles que ha liderat la catalana Cobega, de la família Daurella. La nova companyia d’abast europeu donarà servei a un mercat de més de 300 milions d’habitants de 13 estats de l’Europa Occidental. La presidenta de Coca-Cola European Partners serà Sol Daurella, que també és presidenta de Coca-Cola Iberian Partners. La nova companyia cotitzarà a les borses de Madrid, Amsterdam i Nova York.

Coca-Cola Iberian Partners -que té com a accionistes diverses famílies de les antigues embotelladores espanyoles però està sota el control dels Daurella, que en tenen el 55%- serà el principal accionista individual de la nova companyia d’abast europeu, amb un 34% del capital. L’actual embotelladora alemanya en tindrà un 18%, i Coca-Cola Enterprises l’altre 48%, però com que aquesta última és una companyia cotitzada, la seva propietat es distribueix entre molts accionistes minoritaris. El pes dels accionistes espanyols queda reflectit en el fet que la presidenta de la nova companyia serà Sol Daurella; a més, Coca-Cola Iberian Partners tindrà quatre representants més en el consell d’administració i altres càrrecs en l’alta direcció, entre ells Víctor Rufart, director general de l’embotelladora espanyola, que serà qui pilotarà la fusió.

Sol Daurella va dir ahir que tot i el salt que suposa tenir el lideratge de l’embotelladora europea, que permetrà optimitzar el negoci, es continuarà mantenint “una relació pròxima amb Espanya i amb els seus locals i clients”. L’operació permetrà crear un gegant amb uns ingressos aproximats de 12.600 milions de dòlars (11.557 milions d’euros, quatre vegades més que els de Cobega en l’actualitat) i un resultat brut d’explotació de 2.100 milions de dòlars (1.926 milions d’euros) aquest 2015.

Estalvis i temor sindical

Coca-Cola European Partners reunirà més de 50 plantes embotelladores europees amb uns 27.000 empleats per donar servei a l’estat espanyol, Andorra, Portugal, Islàndia, Alemanya, Bèlgica, França, el Regne Unit, Holanda, Luxemburg, Mònaco, Noruega i Suècia. Es calcula que la fusió reportarà estalvis importants, d’entre 350 i 375 milions de dòlars (321 i 344 milions d’euros), en els tres primers anys. Però l’anunci ja ha provocat els primers temors entre els sindicats de l’embotelladora espanyola, que amb la fusió que es va fer per crear Coca-Cola Iberian Partners ja van veure com es tancaven quatre plantes a l’Estat i van patir un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afectava gairebé 1.200 empleats, que ha sigut posteriorment anul·lat per l’Audiència Nacional.

Els representants sindicals ja van anunciar ahir que vigilaran que la nova fusió europea no comporti nous costos laborals. El sindicat Fitag-UGT va dir que treballarà per crear estructures de representació dels treballadors, com un comitè d’empresa europeu, i va expressar l’esperança que la fusió permeti créixer i recuperar l’ocupació perduda amb la fusió espanyola, que encara té “molts fronts oberts”.