Economia 05/10/2011

David Cameron alerta dels perills d'una nova recessió mundial

El primer ministre britànic diu que Londres no participarà en un mecanisme europeu de rescat de l'euro

Acn
3 min
David Cameron en el congrés del partit conservador, a Manchester / ACN

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, creu que la situació econòmica actual al món i al Regne Unit "és tan seriosa" com l'any 2008, quan va començar la crisi. En el seu discurs de clausura del congrés del partit conservador, a Manchester, Cameron ha dit que el pla de retallades que està impulsant el seu govern és "el camí correcte" tot i que els ciutadans "encara no ho senten". El primer ministre ha carregat contra la "regulació inútil" i "excessiva" de la UE, tot i que no ha parlat de cap repatriació de poders de Londres a Brussel·les -com volen els més radicals del seu partit-. Cameron ha dit que el Regne Unit no participarà en cap rescat de l'euro i només ajudarà la UE a través de l'FMI.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No permetré que ens emboliquem en rescats sense fi a països de l'Eurozona. Sí, som membres de l'FMI i tenim allí les nostres responsabilitats, però pel que fa a qualsevol mecanisme de rescat de l'euro, el meu punt de vista és simple: els laboristes ens hi van involucrar i jo garantiré que en sortim", ha defensat Cameron.

El primer ministre britànic ha lamentat que l'Eurozona "està en crisi" i que potències europees com França i Alemanya mostrin signes de debilitat. Cameron ha alertat que "fins i tot els Estats Units" estan sent qüestionats "pel seu deute".

"Hem de dir la veritat sobre la situació econòmica general. La gent entén que quan l'economia entra en recessió, venen temps difícils. Però normalment, després d'una mica de temps, la situació millora. Torna un fort creixement", ha explicat el primer ministre britànic. "Però aquesta vegada no és així", ha alertat, precisant que la gent "vol saber perquè triguen tant a arribar els bons temps".

"La resposta és clara, però incòmode. Aquesta no era una recessió normal, estem en una crisi del deute causada per demanar massa prestat, tant els individus, com els negocis, com els bancs i, sobretot, els governs", ha argumentat Cameron. El primer ministre britànic ha recordat que "les llars -tots nosaltres- estem pagant les factures de la targeta de crèdit", i que també ho ha de fer el govern.

Cameron ha assegurat que "la única sortida de la crisi del deute és a través de gestionar el deute", reiterant la idea del partit conservador de que "no hi ha pla B" a les retallades. "Quan estàs en una crisi del deute, algunes de les coses normals que el govern faria per tractar amb una crisi convencional, com demanar diners per retallar impostos o incrementar la despesa, no funcionen perquè condueixen a acumular més deute, cosa que fa la crisi encara pitjor", ha explicat Cameron, que impulsa un dels programes de retallades més severs de tot Europa.

En el seu discurs, Cameron ha admès que la situació econòmica continuarà sent complicada durant una bona temporada, però també ha demanat optimisme als ciutadans. "Els millors dies d'aquest país no estan darrere nostre", ha defensat Cameron. Usant una metàfora, el primer ministre ha indicat que les retallades són com "els fonaments" d'una casa, i que permetran un "futur millor" en els propers anys.

En la seva intervenció, Cameron també ha tingut temps per celebrar els "èxits" de la intervenció del Regne Unit a Líbia, i ha preuat el rol internacional del país. A més, ha assegurat que el seu govern -format d'una coalició conservadora i liberal- està estudiant la possibilitat de legalitzar el matrimoni homosexual. Entre d'altres temes, també ha parlat de la necessitat de potenciar el jovent i la família per evitar nous disturbis com els de l'estiu.

El discurs de Cameron arriba el mateix dia que l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS) ha rebaixat el creixement de l'economia del Regne Unit entre els mesos d'abril i juny. Les estimacions inicials apuntaven a un creixement del 0,2%, però finalment se situa només al 0,1%. L'oposició laborista critica a Cameron que continuï apostant per unes retallades "massa profundes i massa ràpides" i exigeix que es prenguin mesures per fomentar el creixement.

Cameron no és especialment popular a les enquestes pel que fa a la gestió de la crisi. Un sondeig fet públic aquest dimecres coincidint amb el discurs, indica que un 54% dels britànics creu que el lideratge econòmic del primer ministre és "just o molt pobre", mentre que la xifra puja encara més (57%) quan es té en compte el rol de Cameron en intentar resoldre la crisi del deute a la Unió Europea.

stats