Publicitat
Publicitat

CRISI

Brussel·les flexibilitza l'objectiu de dèficit d'Espanya del 5,3% al 6,3% per al 2012

La Comissió Europea proposa allargar fins al 2014 el calendari per reduir el dèficit espanyol fins al 3% del PIB. L'Eurogrup donarà aquesta tarda el vistiplau a la proposta de Brussel·les i demà ho farà l'Ecofin.

La Comissió Europea ha decidit donar una mica d'oxigen a Espanya. Brussel·les deixarà de marge fins a finals del 2014, en comptes de finals del 2013, per sanejar els comptes públics i reduir el dèficit fins al 3% del seu producte interior brut (PIB). Amb aquest canvi de calendari, el govern de Mariano Rajoy i les comunitats autònomes podran repartir en tres anys les retallades addicionals que han de fer, en comptes de dos. 

Segons l'esborrany de la proposta de la Comissió Europea que debatran aquesta tarda els ministres d'Economia de la zona euro, a la qual ha tingut accés l'ARA, fixa el dèficit públic espanyol per a aquest any en el 6,3% –en comptes del 5,3% previst en un principi–. El 2013 haurà de ser com a màxim del 4,5% del PIB, i el 2014 s'haurà de situar en el 2,8%. Si no hi ha sorpreses, els socis de l'euro donaran aquesta tarda el vistiplau a la proposta i demà s'aprovarà formalment a la reunió de ministres d'Economia del conjunt de la Unió Europea, l'Ecofin.

El document també deixa clar que, tot i la flexibilització del calendari, "seran necessàries mesures addicionals per arribar a l'objectiu de dèficit del 2012". De fet, el govern espanyol ja prepara noves retallades i mesures d'estalvi que podria anunciar aquest dimecres, després de la reunió de l'Eurogrup avui i, demà, de l'Ecofin. Avui l'Eurogrup també tancarà un acord polític pel rescat bancari espanyol.

Més continguts de