CRISI
Economia 09/07/2012

Brussel·les flexibilitza l'objectiu de dèficit d'Espanya del 5,3% al 6,3% per al 2012

La Comissió Europea proposa allargar fins al 2014 el calendari per reduir el dèficit espanyol fins al 3% del PIB. L'Eurogrup donarà aquesta tarda el vistiplau a la proposta de Brussel·les i demà ho farà l'Ecofin.

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea ha decidit donar una mica d'oxigen a Espanya. Brussel·les deixarà de marge fins a finals del 2014, en comptes de finals del 2013, per sanejar els comptes públics i reduir el dèficit fins al 3% del seu producte interior brut (PIB). Amb aquest canvi de calendari, el govern de Mariano Rajoy i les comunitats autònomes podran repartir en tres anys les retallades addicionals que han de fer, en comptes de dos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'esborrany de la proposta de la Comissió Europea que debatran aquesta tarda els ministres d'Economia de la zona euro, a la qual ha tingut accés l'ARA, fixa el dèficit públic espanyol per a aquest any en el 6,3% –en comptes del 5,3% previst en un principi–. El 2013 haurà de ser com a màxim del 4,5% del PIB, i el 2014 s'haurà de situar en el 2,8%. Si no hi ha sorpreses, els socis de l'euro donaran aquesta tarda el vistiplau a la proposta i demà s'aprovarà formalment a la reunió de ministres d'Economia del conjunt de la Unió Europea, l'Ecofin.

El document també deixa clar que, tot i la flexibilització del calendari, "seran necessàries mesures addicionals per arribar a l'objectiu de dèficit del 2012". De fet, el govern espanyol ja prepara noves retallades i mesures d'estalvi que podria anunciar aquest dimecres, després de la reunió de l'Eurogrup avui i, demà, de l'Ecofin. Avui l'Eurogrup també tancarà un acord polític pel rescat bancari espanyol.

stats