Deloitte va advertir fa un mes Gas Natural del risc a la filial colombiana

El govern espanyol confia que la intervenció sigui temporal i s'arribi a una solució

Deloitte, auditor extern de la filial de Gas Natural Fenosa a Colòmbia, Electricaribe, va advertir el 10 d'octubre el representant local de l'empresa, José García Sanleandro, del "clar risc" d'inviabilitat associat al desfasament de caixa, que ha estat el motiu adduït per les autoritats per a la intervenció estatal.

L'advertència apareix recollida a la resolució de la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris de Colòmbia, en què es detallen els motius de la intervenció d'una empresa que presta servei a 2,5 milions de clients en set departaments del país.

Colòmbia intervé la filial de Gas NaturalEl regulador colombià va centrar la decisió en el desfasament de caixa d'Electricaribe, que en els mesos de novembre i desembre llançava una previsió d'1,08 bilions de pesos colombians (320 milions d'euros). Si el novembre el dèficit de caixa previst equivalia al 55% dels ingressos, el desembre ja superaria el 100%.

Aquestes circumstàncies van contribuir que la Superintendència activés el que estava previst al punt 7 de l'article 59 de la llei 142 del 1994, després de constatar el "temor que pugui suspendre el pagament de les seves obligacions mercantils".

El diari 'El Mundo', que avança la resolució del regulador, explica que l'executiu que dirigeix Juan Manuel Santos havia mantingut una ronda de trobades amb la cúpula de la companyia aquest cap de setmana per intentar, sense èxit, reconduir la situació.

Gas Natural Fenosa, que té un 85% d'Electricaribe, ha xifrat en 1.259 milions d'euros el deute que acumula per impagats de clients d'electricitat a Colòmbia al tancament del mes de setembre passat. D'aquest import té aprovisionat aproximadament el 83%, uns 1.044 milions d'euros.

Preocupació del govern espanyol

D'altra banda, el govern espanyol ha mostrat la seva "preocupació" per la intervenció per part de les autoritats colombianes d'Electricaribe i confia que la mesura sigui "només temporal i que s'assoleixi una solució satisfactòria per a totes les parts".

En un comunicat, el ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació subratlla que Gas Natural Fenosa fa anys que està treballant i invertint a Colòmbia i ha mostrat "sempre el seu interès a cooperar i col·laborar amb les autoritats colombianes".