Economia 22/09/2016

Denúncia a l'Ajuntament de Barcelona davant Brussel·les per les traves al lloguer tipus Airbnb

La patronal europea de lloguer vacacional es queixa de les traves que posen Barcelona, Berlín, Brussel·les i París a l'economia col·laborativa

Xavier Grau
2 min
Denuncia a l'Ajuntament de Barcelona davant Brussel·les per les traves al lloguer tipus Airbnb

BarcelonaLa patronal europea de lloguer vacacional ha presentat davant la Comissió Europea una denúncia per les traves que posen algunes ciutats als models basats en l'economia col·laborativa, amb plataformes com Airbnb. Entre les destinacions denunciades hi ha Barcelona, a més de París, Berlín i Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La queixa l'ha presentat l'Associació Europea de Lloguers Vacacionals (European Holiday Home Association, EHHA en anglès), que representa propietaris, llogaters i administradors, a més d'algunes plataformes 'online' de lloguer de curta durada.

En la denúncia, aquesta associació es queixa de les restriccions "excessives i de vegades contradictòries" que posen algunes ciutats en les seves normatives, i que van des de la prohibició total a l'exigència de condicions "exagerades" com el nombre de penjadors que ha de tenir un armari, la quantitat de gots i tovalloles de què ha de disposar el llogater o la intensitat de la llum de les bombetes.

Per a la EHHA, les exigències d'aquestes ciutats afecten de forma desproporcionada les persones que volen llogar el seu pis per uns dies i per això s'ha decidit presentar la queixa formal davant de les autoritats de Brussel·les després de mesos de diàleg amb la Comissió.

Per a la patronal, les restriccions que posen aquestes ciutats "no s'adiuen" amb la legislació de la Unió Europea i poden asfixiar el sector del lloguer de curta durada. A més, aquesta associació creu que aquestes normatives donen peu a "multes excessives" a les plataformes 'online' que connecten propietaris amb llogaters.

El secretari general de l'EHHA, Carlos Villaro Lassen, assegura que el sector accepta una "regulació sensata", però considera que "l'economia col·laborativa a Europa està en risc de ser aixafada per una barreja de regulació contradictòria i excessiva".

Brussel·les demana als governs que no prohibeixin Uber ni AirbnbPer al representant de l'associació, "les restriccions vulneren la llibertat fonamental a la Unió Europea per a la creació d'empreses i per proporcionar serveis a tota Europa, i per això hem decidit actuar i presentar aquesta queixa".

A la queixa formal l'EHHA demana a la Comissió Europea que enceti un dels denominats "debats pilot" de la Unió Europea amb els estats membres afectats -Alemanya, Espanya, Bèlgica i França- per alinear les regulacions del lloguer de curta durada amb la legislació europea de forma urgent.

El secretari general de l'EHHA considera que la UE ha d'intervenir per posar fi al mosaic de normes municipals contradictòries i restrictives que hi ha, perquè poden "estrangular una part vibrant i creixent de l'economia de la UE".

stats