SEGURETAT SOCIAL
Economia 09/05/2012

Detecten 1.000 empreses fraudulentes a Barcelona

Laura Díaz-roig
2 min
Un cartell anunciant facilitats per crear una empresa.

BARCELONA.El govern espanyol calcula que, des del 2008, s'han creat a la província de Barcelona unes 1.000 empreses fictícies -que engloben uns 10.000 treballadors- per defraudar la Seguretat Social i l'Agència Tributària. Així ho va explicar ahir el subdelegat del govern de l'Estat a Catalunya, Emilio Ablanedo, que va detallar que, només des del setembre, se n'han detectat 211. La majoria es concentren a la ciutat de Barcelona, on el problema és "enorme", i pertanyen, principalment, al sector de la missatgeria i de la construcció. "Són companyies amb un gran volum de treballadors però que no necessiten gaire material", va relatar Ablanedo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest mètode de frau és antic però s'ha incrementat en els últims anys. Per aquest motiu, a instàncies de la Delegació del govern espanyol, les administracions afectades han decidit col·laborar per millorar la coordinació. La primera reunió es va celebrar ahir i hi van participar els responsables de les direccions provincials de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social, el Servei Públic d'Ocupació Estatal, l'Agència Estatal d'Administració Tributària, la Inspecció de Treball i Seguretat Social, així com el fiscal de delictes econòmics de Barcelona i de la Policia Nacional, que és qui té la competència en aquesta matèria.

Sensació d'impunitat

Entre les activitats d'aquestes empreses fictícies destaquen els entramats creats amb el propòsit de no pagar les quotes de la Seguretat Social; les que busquen l'accés indegut a prestacions; les que es creen per dur a terme insolvències fraudulentes -és a dir, empreses que es descapitalitzen i deixen impagats-, i una última modalitat detectada els últims anys que consisteix a crear empreses fictícies per afavorir la immigració il·legal i adquirir fraudulentament la nacionalitat espanyola.

"S'ha instal·lat en determinats sectors barcelonins la percepció que si no es paga a la Seguretat Social no passa res. Volem acabar amb aquesta sensació d'impunitat", va dir Ablanedo. La majoria d'empreses fictícies tenen el mateix modus operandi : actuen fins a arribar al límit de defraudació -120.000 euros-, deixen inactiva l'empresa i traslladen els treballadors a un altre local.

Aquesta actuació s'emmarca en el pla de lluita contra l'ocupació irregular i el frau en la Seguretat Social, aprovat el 27 d'abril pel consell de ministres. El govern de l'Estat ja ha anunciat que, entre altres mesures, es modificarà el Codi Penal.

stats