El propietari dels hotels RIU paga la fiança i surt en llibertat

L’empresari va ser detingut a Miami per presumptament oferir estades a hotels a canvi de favors

El propietari de la cadena d’hotels mallorquina RIU, Luis Riu Güell, torna a estar en llibertat després que ahir pagués la fiança de 16.200 euros (20.000 dòlars) imposada per un tribunal de Miami, Florida (EUA). Segons va explicar la companyia, l’empresari va reprendre ahir mateix “les activitats normals” i “podrà seguir visitant lliurement les diferents instal·lacions internacionals dels hotels RIU”.

Luis Riu va ser detingut dilluns a Miami acusat de corrupció, segons va informar el diari nord-americà 'El Nuevo Herald'. L’empresari es va entregar de manera voluntària a la policia per respondre a les acusacions de la fiscalia, que manté que Riu i el vicepresident regional de la cadena, Alejandro Sánchez del Arco, haurien ofert estades gratuïtes o amb grans descomptes en hotels de luxe a Mariano Fernández, exdirector de construcció de Miami Beach, a canvi de favors empresarials. Concretament, Riu li hauria demanat la seva ajuda en la renovació a gran escala del seu hotel al districte South Beach de la ciutat de Florida, entre els anys 2013 i 2016.

L’empresari, que actualment és propietari de més de cent hotels a tot el món, va arribar a Miami en un vol des d’Espanya i es va presentar en un tribunal de la demarcació de Miami-Dade, on el van “emmanillar i processar”, segons va informar la premsa local. 'El Nuevo Herald' també apuntava que l’hoteler no passaria gaire temps detingut i ja avançava la decisió de la justícia d’imposar la fiança de 20.000 dòlars. La companyia també va ressaltar ahir que el viatge i la lectura dels càrrecs havien sigut pactats prèviament “amb les autoritats locals”, i va defensar que els dos directius acusats són “absolutament innocents” i que “les acusacions són totalment infundades”.

Compensació il·legal i confabulació

Els fiscals de Miami consideren que l’exdirector de construcció de Miami Beach, Mariano Fernández, i els dos directius de RIU no van situar “el benestar de la comunitat per sobre de qualsevol altre interès”, i els acusen d’un suposat delicte de compensació il·legal i un altre d’associació delictiva. Segons el diari local Miami Herald, les detencions d’aquesta setmana coincideixen amb la intenció del grup hoteler espanyol d’ampliar i inaugurar cinc recintes més aquest 2018.