Economia 10/12/2014

Disney, Koch o Skype també van eludir el pagament d'impostos a Luxemburg

Una nova filtració de Luxleaks assenyala una trentena de multinacionals amb acords fiscals amb el govern del Gran Ducat

Efe
2 min

WashingtonEl gegant de l'entreteniment Disney i l'empresa química Koch Industries també van utilitzar la favorable legislació de Luxemburg per evadir milions de dòlars en impostos, segons una nova investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) divulgada la matinada d'aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord a una nova filtració de documents, coneguts com els LuxLeaks, aquests gegants multinacionals van aprofitar acords secrets amb el govern luxemburguès per reduir dràsticament el pagament d'impostos als Estats Units.

A més de Walt Disney i Koch Industries, a la llista figura una altra trentena de multinacionals com Skype, ara part del gegant informàtic Microsoft.

Aquestes empreses van utilitzar subsidiàries i entitats financeres intermediàries radicades a Luxemburg per canalitzar fons i evadir d'aquesta manera el pagament d'impostos tant als Estats Units com a Europa, ha afegit la investigació.

En situar filials a l'estranger aquestes grans empreses poden registrar part dels ingressos com a fruit de les seves activitats fora del territori dels Estats Units i garantir així l'accés a exempcions fiscals per ser beneficis internacionals.

Aquestes noves revelacions es produeixen un mes després que la primera filtració dels LuxLeaks mostrés com centenars d'empreses, entre elles, Pepsi, IKEA, AIG, Coach o Deutsche Bank, havien fet el mateix.

Aquestes complexes activitats d'enginyeria fiscal van ser dissenyades per conegudes firmes d'assessoria fiscal i comptable com PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte i KPMG.

En un comunicat enviat a l'ICIJ, Will Brewster, portaveu d'Ernst & Young, es va limitar a assegurar que "els empleats de l'empresa ofereixen assessoria fiscal independent als seus clients en concordança amb la llei nacional i internacional, el que inclou assessoria sobre el compliment de la normativa fiscal en els països en què operen".

Aquests ajuts secretes, atorgats entre el 2009 i el 2013, han forçat una investigació per part de la Comissió Europea (CE), presidida ara per Jean-Claude Juncker, que va ser durant part d'aquests anys primer ministre del Gran Ducat.

A Luxemburg hi ha la pràctica fiscal coneguda com 'tax ruling' que és legal, confidencial i que permet que les empreses sol·licitin per avançat a l'administració del país conèixer quin tractament fiscal se'ls aplicarà, obtenint al mateix temps algunes garanties jurídiques.

stats