Economia 06/07/2012

Josep Oliver: "Draghi no ajudarà Espanya si no apuja l'IVA"

Dani Sánchez Ugart
1 min
"Draghi no ajudarà Espanya si no apuja l'IVA"

Per què els mercats no han reaccionat en positiu a la rebaixa?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ja estava descomptada. El que s'esperava, i de manera excessiva, era que el BCE donés més barra lliure de crèdits als bancs i que comencés a recomprar deute sobirà. Però era insensat pensar que ho faria. Els acords a què es va arribar divendres necessiten un temps de cocció.

¿Les mesures ordinàries com les que ha pres el BCE serveixen per sortir de la recessió?

Des de Catalunya i Espanya tenim una percepció incorrecta. La recessió no obsessiona Europa. El debat al BCE és fins a quin punt els països del sud estan prenent les mesures que se'ls demana i l'FMI i el BCE van demanar a Espanya que apugés l'IVA i altres mesures i a Itàlia que tirés endavant la reforma laboral. Mentre els dos països no els facin cas, és utòpic pensar que el BCE t'ajudarà, perquè, en el fons, quan concedeix crèdits als països del sud, l'estan concedint els països del nord, que són els que hauran de pagar si aquests crèdits no es tornen. ¿La crisi financera espanyola anul·la els possibles efectes positius d'aquestes polítiques?

Cal que el govern espanyol demani el rescat. No ho fa perquè té l'esperança, poc realista, que si espera, potser no computarà com a deute, però així, la prima de risc seguirà pujant.

stats