Economia 03/05/2012

Draghi posa deures a Espanya i confia a veure més reformes fiscals i al sistema bancari

El president del BCE diu que cal temps perquè la injecció de liquiditat feta arribi a l'economia real i acabi la sequera de crèdit a empreses i particulars

E.f.
2 min

BarcelonaEl president del BCE, Mario Draghi, ha destacat en roda de premsa l'esforç que ha fet Espanya amb moltes reformes en poc temps per guanyar-se la confiança dels mercats. Malgrat tot, ha insinuat que no n'hi ha prou i que caldrà aprofundir amb noves mesures "fiscals i al sistema bancari".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Draghi ha avisat que el camí de les reformes ha de seguir i s'han de fer ràpidament. "Si tens un problema amb la banca, afronta'l", ha dit. Sobre Espanya ha garantit que el govern compta amb la confiança del BCE que farà els passos que calgui i amb la transparència que li exigeixen els mercats. No ha entrat a valorar les mesures ja preses perquè ha assegurat que encara no s'han analitzat a fons.

En la compareixença posterior a la reunió del BCE a Barcelona, Draghi s'ha mostrat partidari d'acompanyar les polítiques d'austeritat –que han de continuar– i el control del dèficit amb d'altres mesures que afavoreixin el creixement.

En el capítol de reformes estructurals, s'ha referit especialment a la del mercat laboral europeu. Ha defensat que s'avanci en els camps de la flexibilitat i la mobilitat per evitar que, com passa ara, els joves treballadors siguin els més malparats per la crisi. Ha dit que són els joves els que ara queden més desprotegits i als que es demana màxima flexibilitat, mentre que la resta de treballadors estan "blindats".

Sequera de crèdit

Draghi també ha valorat la situació al mercat del crèdit europeu. Ha dit que les dues injeccions milionàries fetes pel Banc Central Europeu els darrers mesos requereixen temps per arribar a l'economia real, és a dir, perquè flueixi el crèdit a empreses i particulars.

Ha defensat que la intervenció del BCE ha tingut efectes positius i ha evitat una paràlisi més greu del mercat del crèdit que la que s'ha vist a Europa. Malgrat tot, no s'ha referit a noves injeccions d'aquest tipus i ha dit que, en tot cas, mai les anunciaran abans de fer-les.

Pel que fa a l'anàlisi macroeconòmica, el president del BCE ha confiat en la "recuperació gradual" de l'economia europea al llarg de l'any. Pel que fa a la inflació, ha reconegut tensions que faran que acabi el 2012 encara per sobre del 2%, una dada que ha de millorar de cara al 2013.

L'escenari, encara amb incerteses, ha dit, justifica la decisió presa de mantenir a mínims els interessos a l'1% per cinquè mes consecutiu. No ha fet cap gest que indiqui que pensa abaixar-los més en el futur.

stats