ECONOMIA
Economia 09/01/2012

Montoro diu que es penalitzaran les comunitats que "no compleixin" els límits de dèficit

El ministre d'Hisenda assegura que d'aquí quatre anys es pagaran menys impostos que amb l'últim govern del PSOE i descarta una pujada de l'IVA

Ara
2 min

MADRIDEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat avui que el govern espanyol té previst establir un “sistema de penalització” a les comunitats autònomes que sobrepassin els límits de dèficit públic acordats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Establirem sostres de creixement de la despesa i del deute per a totes les comunitats, i un sistema de penalització per a les que no compleixin”, ha dit en declaracions a la Cope.

"Traslladarem a l'arquitectura institucional espanyola allò en què estem avançant en la unió política europea, però també és important respectar la nostra arquitectura institucional”, ha comentat.

La setmana passada, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va dir, en una entrevista al Financial Times, que el govern espanyol aprovarà al març una llei per supervisar –i, si cal, intervenir– els pressupostos de les comunitats.

Montoro també ha apostat per convocar el Consell de Política Fiscal i Financera. "Aquesta setmana tindrem una primera reunió amb les comunitats autònomes dels governs del PP i a continuació parlaré amb la Generalitat de Catalunya, la Junta d'Andalusia, el Principat d'Astúries i el govern de Canàries per preparar per a a setmana pròxima un Consell de Política Fiscal i Financera”, ha dit. L'objectiu de la trobada serà establir les bases de la futura llei d'estabilitat pressupostària, que marcarà els límits de dèficit.

D'altra banda, ha assegurat, durant l'entrevista radiofònica, que d'aquí uns pocs mesos es podrien tancar 450 organismes autonòmics, fundacions i empreses públiques. El govern de Mariano Rajoy, ha dit, vol promoure “l'aprimament del sector públic empresarial, en el qual hi ha massa ineficiència i massa despesa”.

El ministre també s'ha compromès a fer que al final de la legislatura els contribuents paguin menys impostos dels que pagaven abans que el PP guanyés les eleccions.

Ha assegurat que l'augment de l'IRPF i l'IBI aprovats recentment pel govern espanyol són un “mal menor” per fer front a la desviació del dèficit públic fins al 8% del PIB.

Montoro ha tornat a reiterar que l'increment de la pressió fiscal és temporal, progressiva i selectiva, conscient que Rajoy va descartar, durant la campanya electoral, apujar els impostos. “No hem apujat impostos en termes generals perquè hi ha molta gent que no pagarà impostos”, ha dit el ministre.

Ha avançat també que l'executiu no té intenció d'augmentar l'IVA i que “d'aquí poc” abaixaran els impostos a les pimes i els autònoms per tal d'estimular la seva activitat.

stats