Economia 16/01/2012

Rajoy diu que “veu probable” abaixar impostos “en el futur”

El president espanyol ha donat “suport polític” a la Taxa Tobin sobre les transaccions financeres que impulsa Sarkozy

Joan Faus
2 min

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit avui que “veu probable” abaixar impostos “en el futur”. La pujada "és una decisió per a dos anys. Crec que ja hem apujat suficientment els impostos. És conciliable anar rebaixant el dèficit sense fer cap pujada d'impostos més. A la vida res és per sempre però m'agradaria abaixar-los. Ho veig probable en el futur”, ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta amb el president francès, Nicolas Sarkozy, Rajoy ha dit que les mesures que està adoptant el seu govern “ajudaran” a recuperar la “posició econòmica”, reduir l'atur, obtenir creixement econòmic i “poder abaixar” impostos.

Rajoy ha dit que no creu en "els impostos elevats" i que està “convençut” de que la pujada de la pressió fiscal “no ha agradat” als electors del PP. “Tenen raó. És una situació molt complicada. L'alternativa era no fer res i enviar un pèssim missatge”.

D'altra banda, Rajoy ha donat “suport polític” a la Taxa Tobin sobre les transaccions financeres que impulsa Sarkozy. El president espanyol ha demanat que “es faci ja” l'aplicació de la taxa a l'Unió Europea però que cal "estudiar" que "no es traslladi als consumidors". “Com més ràpid es faci, moltíssim millor”, ha dit.

Igual que Sarkozy amb el cas francès, Rajoy ha volgut minimitzar la rebaixa de la qualificació del deute espanyol per part de l'agència Standard & Poor's. “Ens va agradar molt la subhasta del (Tresor) dijous. No ens va agradar tant la decisió de divendres (de Standard & Poor's)”, ha dit.

Rajoy ha dit que estan “atents” a aquest tipus de decisions però que el més “important” a Europa és actuar amb “rapidesa, agilitat i realisme” per dur a terme “reformes estructurals de creixement, la reestructuració del sistema financer, la reducció del dèficit i del sector públic”. “Li prestem molta atenció a tota la resta, però al final si Europa compleix i el conjunt d'Europa fa les coses bé, aquesta crisi la superarem d'aquí no gaire temps”.

D'altra banda, Sarkozy ha donat suport “amb tota la seva força” que es renovi la presència espanyola a la Junta Directiva del Banc Central Europeu (BCE), que ara ocupa José Manuel González-Páramo. En aquest sentit, Rajoy ha dit que Espanya ha de tenir un paper dominat a l'Unió Europea, “la posició que li correspon per PIB”.

Finalment, els dos presidents s'han referit també a la recent detenció a França de tres suposats membres d'ETA. Rajoy ha dit que fins que ETA doni el “pas definitiu” i anunciï la seva dissolució final, la banda segueix sent una “organització terrorista”.

stats