Publicitat
Publicitat

Els presidents de les caixes intervingudes cobraran un màxim de 300.000 euros

El president de Catalunya Caixa, Adolf Todó, passarà de guanyar 1,5 milions anuals a 300.000 euros. Pel que fa a les caixes que van rebre préstecs del FROB, el màxim serà 600.000 euros, com el president de BFA-Bankia, Rodrigo Rato, que fins ara cobrava 2,34 milions

El govern espanyol limitarà els sous dels directius d'entitats financeres que rebin ajudes públiques i s'hauran de simplificar els òrgans rectors de les caixes d'estalvi que no donen crèdits i dediquen un 90% dels seus excedents a obra social.


El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha explicat avui que els presidents de les quatre entitats intervingudes a través del FROB – Banc de València, Catalunya Caixa, Unnim i Novagalicia– s'hauran d'abaixar el sou un 76%, fins a un màxim de 300.000 euros a l'any. Els consellers delegats cobraran un 66% menys. I els consellers de menys nivell no podran guanyar més de 50.000 euros a l'any. No hi podrà haver cap remuneració variable, com plans de pensions.


Per exemple, el president de Catalunya Caixa, Adolf Todó, percep 1,5 milions anuals, i el seu director general, Jaume Masana, 860.000 euros, mentre que el director general d'Unnim, Jordi Mestre, cobra 960.000 euros. A Novagalicia, el president, José María Castellano, i el conseller delegat, César González-Bueno, van reconèixer un salari de 890.000 euros anuals.


Pel que fa a les caixes que van rebre préstecs del FROB però no van ser intervingudes – BFA-Bankia, Banca Cívica, BMN i Caja España–, el sou dels presidents haurà de disminuir un 67% i el dels consellers delegats, un 65%, fins als 600.000 euros anuals en tots dos casos. Per als consellers no executius el màxim serà de 100.000 euros. A més, es congela el pagament de “retribucions variables” als alts directius durant tres anys. D'aquí a tres anys s'analitzarà si les entitats han complert els plans de viabilitat acordats i es decidirà si es retornen o no els diners d'aquestes retribucions.


Segons les dades facilitades al Banc d'Espanya a finals de l'any passat, només els màxims directius de BMN se situen per sota d'aquest llindar, mentre que els de Caja España es van negar a fer públiques les seves remuneracions. En concret, el president de BFA-Bankia, Rodrigo Rato, va reconèixer que percebia una remuneració anual de 2,34 milions d'euros, fet que el col·loca al capdavant d'aquestes entitats, seguit del conseller delegat de Bankia, Francisco Verdú, a qui corresponen 2,26 milions anuals. El president de Banca Cívica, Antonio Pulido, i el seu vicepresident, Enrique Goñi, van reconèixer 900.000 euros, mentre que el president de BMN, Carlos Egea, percep un salari anual de 450.000 euros.


De Guindos ha anunciat també que les caixes d'estalvi hauran de convertir-se en fundacions si el seu capital és inferior al 25%. Abans, aquest mínim era del 50% i ara canvia amb la nova reforma bancària.


Etiquetes

Més continguts de