Economia 08/02/2012

La Caixa considera que el número d'entitats financeres es podria reduir a la meitat

Nin basa les seves estimacions en la caiguda del rati del crèdit sobre el PIB i els efectes propis de la reestructuració

Joan Faus
1 min

MadridEl director general de La Caixa, Joan Maria Nin, ha pronosticat avui que el número d'entitats financeres es podria reduir a la meitat amb el nou decret llei de la reforma financera que ha aprovat el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un esmorzar informatiu a Madrid, Nin no ha volgut fer una estimació concreta sinó que ha fet diferents insinuacions al respecte. D'una banda, ha pronosticat que el pes de la cartera creditícia de les entitats sobre el PIB podria reduir-se un 30% en sis anys, passant dels 1,8 bilions actuals a 1,4 al 2017. I de l'altra, ha dit que si a aquesta xifra s'afegeix el “20% addicional” que suposarà la reestructuració del sector, la suma resultant, és a dir el 50%, “indica el camí” del nou mapa financer posterior a aquesta segona onada de fusions.

No obstant, la reducció podria ser menor ja que Nin també veu possible que el rati del crèdit sobre el PIB caigui només 20 punts “molt ràpidament”. Tot i aquestes insinuacions, el vicepresident de CaixaBank ha rebutjat donar una xifra concreta sobre el número de bancs i caixes que sobreviuran a la segona onada de reestructuracions. “El número final té una importància relativa, haurien de ser menys”, ha dit, abans d'afegir que seran las que permetin que la “capacitat instal·lada en el sistema s'adapti a la dimensió de l'economia”.

També ha assegurat que la reducció dependrà de “tendències” i ha posat com a exemple que en tres anys s'ha passat de 45 a 14 caixes. Actualment, hi ha, a més, mitja dotzena de bancs.

stats