Publicitat
Publicitat

El govern espanyol no descarta una nova pujada del rebut de la llum a l'octubre

El ministre Soria diu que serà una decisió de les companyies elèctriques i no de l'executiu

El ministre d'Energia, Indústria i Turisme, José Manuel Soria, no ha descartat aquest dilluns que el rebut de la llum torni a augmentar a l'octubre, però ha assegurat que dependrà de les companyies elèctriques i no del govern espanyol.

En una entrevista a TVE, Soria ha dit que l'executiu no apujarà la part regulada del rebut elèctric a l'octubre, de manera que el preu final de la llum dependrà del cost de l'energia que estableixi la subhasta entre operadors que se celebrarà aquest mes.

La tarifa d'últim recurs ( TUR ) , que es revisa cada trimestre a l'abril va pujar el 4% i al juliol el 7% , resulta de la suma de dos components : els peatges, q ue retribueixen els costos regulats del sector i que fixa el govern , i el preu de l'energia, que resulta de les subhastes. El ministre ha explicat que l'executiu va ser responsable de la pujada del preu de la llum a l'abril perquè va congelar els peatges elèctrics, però que l'increment del juliol va ser una decisió exclusiva del sector perquè va optar per traslladar a la factura l'augment del cost de les subhastes elèctriques.

D'aquesta manera, i espolsant-se qualsevol responsabilitat, el ministre ha assegurat que si la llum "puja o baixa" a l'octubre "dependrà del mercat", és a dir, del que decideixin els operadors que compren i venen l'energia en aquestes subhastes, ja que l'executiu de Mariano Rajoy "no farà cap acció discrecional" amb els peatges elèctrics, com sí que va fer a l'abril.

Reunió amb petrolieres per abaixar el preu de la benzina

D'altra banda, Soria ha avançat que aquesta setmana es reunirà amb els màxims responsables de les petrolieres per expressar la seva preocupació pels elevats preus dels combustibles i demanar-los la col·laboració, segons informa Efe.

L'executiu, ha recordat el ministre, estudia mesures "selectives" per rebaixar el cost de gasolines i gasoils, com ara liberalitzar la instal·lació d'estacions de servei, revisar els contractats d'abanderament o gravar les petrolieres amb nous tributs que no podran traslladar a l'usuari final.

Etiquetes

Més continguts de