Economia 10/09/2012

El govern espanyol no descarta una nova pujada del rebut de la llum a l'octubre

El ministre Soria diu que serà una decisió de les companyies elèctriques i no de l'executiu

Joan Faus
1 min
Jose Manuel Soria, ministre d'Industria / EFE

MadridEl ministre d'Energia, Indústria i Turisme, José Manuel Soria, no ha descartat aquest dilluns que el rebut de la llum torni a augmentar a l'octubre, però ha assegurat que dependrà de les companyies elèctriques i no del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, Soria ha dit que l'executiu no apujarà la part regulada del rebut elèctric a l'octubre, de manera que el preu final de la llum dependrà del cost de l'energia que estableixi la subhasta entre operadors que se celebrarà aquest mes.

−−l'executiu va ser responsable de la pujada del preu de la llum a l'abril perquè va congelar els peatges elèctrics, però que l'increment del juliol va ser una decisió exclusiva del sector perquè va optar per traslladar a la factura l'augment del cost de les subhastes elèctriques.

D'aquesta manera, i espolsant-se qualsevol responsabilitat, el ministre ha assegurat que si la llum "puja o baixa" a l'octubre "dependrà del mercat", és a dir, ja que l'executiu de Mariano Rajoy "no farà cap acció discrecional" amb els peatges elèctrics, com sí que va fer a l'abril.

Reunió amb petrolieres per abaixar el preu de la benzina

D'altra banda, Soria ha avançat que aquesta setmana es reunirà amb els màxims responsables de les petrolieres per expressar la seva preocupació pels elevats preus dels combustibles i demanar-los la col·laboració, segons informa Efe.

L'executiu, ha recordat el ministre, estudia mesures "selectives" per rebaixar el cost de gasolines i gasoils, com ara liberalitzar la instal·lació d'estacions de servei, revisar els contractats d'abanderament o gravar les petrolieres amb nous tributs que no podran traslladar a l'usuari final.

stats