Economia 20/11/2012

El govern espanyol vol abaixar el cost de la tarifa elèctrica

El ministre Soria diu que l'executiu treballa en una "reordenació" perquè el preu que paguen els usuaris reflecteixi només el cost de la "generació, la distribució i el transport" de l'electricitat i "no altres costos". Ho ha anunciat a la seu de la CEOE, que dilluns va criticar les mesures energètiques del govern

Ara/efe
2 min

MadridEl ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha anunciat aquest dimarts que el govern espanyol treballa en una "reordenació" del sector elèctric perquè el preu que paguen els usuaris reflecteixi només el cost de la "generació, la distribució i el transport" de l'electricitat i "no altres costos".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la intervenció en unes jornades sobre indústria organitzades per la CEOE −que ahir va criticar amb duresa les mesures energètiques de l'executiu−, Soria ha explicat que les mesures adoptades fins ara pel govern en matèria energètica han anat encaminades únicament a "tapar" l'hemorràgia del dèficit de tarifa elèctrica i no a reformar el sector.

Acabar amb el problema del dèficit de tarifa era una condició necessària sense la qual no es podia emprendre la reforma energètica en què treballa el govern amb l'objectiu de dotar Espanya d'un marc estable que generi confiança, ha afirmat.

Un altre objectiu, segons Soria, és que el preu que paguen per quilowatt hora consumit els usuaris, tant domèstics com industrials, "sigui un preu que reflecteixi realment el cost de generació d'aquest quilowatt, de transport i de distribució". "En tota la resta hi haurà una reordenació" amb la finalitat que altres costos "no se segueixin reflectint en els preus", ha apuntat el ministre, que ha assegurat que comprèn el malestar de les "patronals" davant les mesures preses en matèria d'energia, sobretot pel que fa a la nova fiscalitat energètica.

En aquest sentit, ha assegurat que aquestes mesures eren necessàries, perquè el govern es va trobar amb un sector elèctric "malalt" que ha hagut d'intervenir per "malaltia reguladora greu" i al qual calia tapar la "hemorràgia" que presentava el dèficit de tarifa perquè "no es quedés sobre la taula d'operacions". El ministre ha insistit que la solució d'aquest problema s'ha de repartir entre totes les companyies elèctriques, els usuaris i l'Estat de forma equilibrada.

"L'objectiu és que el dèficit de tarifa sigui zero el 2013, i després entrar de ple a reformar els aspectes reguladors del sistema perquè el consumidor domèstic i la indústria puguem tenir, a Espanya, una energia que respongui a un preu que reflecteixi exactament els costos de generació, de transport i de distribució i no un altre tipus de costos", ha subratllat.

Actualment, a través de la factura de la llum es paguen, a més de la distribució, la generació i el transport de l'energia, altres aspectes com les primes a les renovables, els interessos generats pel dèficit de tarifa, la moratòria nuclear, els costos extrapeninsulars o les ajudes al carbó.

Per la seva banda, el president de la CEOE, Joan Rosell, ha explicat que un dels problemes que llasten la competitivitat de la indústria espanyola recau en l'elevat cost energètic que suporta i ha apuntat que donada la sobrecapacitat de producció d'electricitat que presenta Espanya, "no sembla raonable" seguir donant primes a les tecnologies més cares −energia solar.

"Cal pensar en alguna solució perquè determinats costos no hagin d'anar als pressupostos i perquè el cost de l'energia no perjudiqui les nostres empreses", ha assenyalat Rosell, que ha advertit que si els costos energètics continuen sent cars, hi ha el risc de deslocalització de la indústria a Espanya.

stats