Els EUA i la Xina reprendran les negociacions per la guerra comercial a l'octubre

Els equips negociadors de les dues parts es reuniran a principis del mes vinent a Washington

Els equips negociadors de la Xina i els Estats Units es reuniran a principis d'octubre a Washington per seguir buscant una solució a la guerra comercial que enfronta les dues potències des de principis de l'any passat, segons ha informat aquest dijous el ministeri de Comerç del país asiàtic en un breu comunicat.

"Les dues parts van acordar mantenir la tretzena ronda de negociacions econòmiques i comercials d'alt nivell entre la Xina i els Estats Units a Washington a principis d'octubre, després del qual les dues parts estaran en contacte constant", indica el text. A més, afegeix que l'equip de treball farà reunions en profunditat a mitjans de setembre per preparar-se per a un important progrés de les negociacions d'alt nivell. "Les dues parts van acordar que haurien de treballar juntes i posar en marxa accions pràctiques per crear les condicions favorables per a les negociacions", indica.

Trump ‘ordena’ a les empreses dels EUA que marxin de la Xina

L'acord per a aquesta nova ronda de negociacions arriba després d'una nova trucada telefònica entre les parts. En aquesta conversa telefònica van participar el vice primer ministre xinès i líder negociador dels asiàtics, Liu He; el ministre de Comerç, Zhong Shan, el governador del Banc Popular de la Xina (el banc central), Yi Gang, i el subdirector de la Comissió Nacional de Reforma i Desenvolupament, Ning Jizhen.

Del costat nord-americà, hi van participar el secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, i el representant de Comerç Wright Heze. Es tracta del primer contacte del qual es té constància des que diumenge passat van entrar en vigor els nous aranzels tant xinesos com nord-americans a les importacions del país rival.

Escala de tensió i nous aranzels

La guerra comercial entre els EUA i la Xina, desencadenada per l'agressiu proteccionisme de Trump des de la seva arribada al poder el gener del 2017, va aconseguir el seu punt àlgid al maig, amb la imposició d'un aranzel del 25% a importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars, gairebé la meitat del total.

A això va respondre Pequín amb l'aplicació de gravàmens similars a 110.000 milions de dòlars en importacions nord-americanes. Amb la seva guerra comercial, Trump s'ha fixat la meta d'equilibrar l'intercanvi comercial entre els dos països, àmpliament favorable a la Xina, però fins ara i malgrat la imposició d'aranzels ha tingut poc o nul resultat.

Les tensions entre les dues principals economies del món estan tenint conseqüències globals. En les seves últimes previsions de creixement global, el Fons Monetari Internacional (FMI) va rebaixar les projeccions d'expansió al 3,2% aquest any, una dècima menys que a l'abril.