Economia 11/04/2012

EUA denuncia Apple i cinc editorials per pactar el preu dels llibres electrònics

El departament de Justícia els acusa de violar les lleis antimonopoli i fer pagar "desenes de milions de dòlars" de més als consumidoors

Efe
2 min

Nova YorkEl departament de Justícia dels Estats Units ha demandat aquest dimecres el gegant tecnològic Apple i cinc de les grans editorials del país per haver presumptament violat les lleis antimonopoli i pactat els preus de venda dels seus llibres electrònics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la querella presentada davant el tribunal del Districte Sud de Nova York, les editorials Simon & Schuster, Hachette, Penguin, MacMillan i HarperCollins van arribar a un acord amb Apple per fixar els preus de venda dels seus llibres electrònics abans del llançament, a l'abril del 2010, de la primera generació de l'iPad.

"La contínua conspiració dels acusats i els seus acords han causat que els consumidors de llibres electrònics hagin pagat desenes de milions de dòlars més per ells del que haurien pagat" si no ho haguessin fet, assegura la demanda.

El pacte s'hauria produït com a reacció a la política de descomptes de la botiga per internet Amazon, que des que va llançar el seu lector electrònic Kindle, el 2007, comercialitzava obres acabades de publicar i èxits de vendes per 9,99 dòlars (7,62 euros) en la versió digital.

"Les editorials temien que els baixos preus de comercialització dels llibres electrònics poguessin dur a un eventual descens dels preus majoristes d'aquests llibres, així com rebaixar els preus de les obres impreses i altres conseqüències que volien evitar", manifesta la querella.

Per això, aquestes grans cases de publicació suposadament van arribar a un acord amb Apple pel qual "la competitivitat en el preu de comercialització cessaria", els preus pujarien "significativament" i l'empresa de Silicon Valley s'asseguraria una "comissió" del 30% per la venda de cadascun d'aquests llibres.

Per aconseguir-ho, afegeix la demanda, aquestes cinc editorials van decidir canviar el seu model de vendes de tipus majorista i reemplaçar-lo per un "d'agència", el que significava fixar elles mateixes el preu al que haurien de comercialitzar els llibres electrònics per als consumidors finals.

La demanda cita al cofundador d'Apple, Steve Jobs, mort fa uns mesos, que suposadament va dir: "Canviarem a un model d'agència pel qual vosaltres fixareu les tarifes i nosaltres ens emportem el 30%, i, sí, els consumidors pagaran una mica més, però això és el que voleu de tota manera".

Segons el Departament de Justícia nord-americà, el pla va funcionar i les versions electròniques dels llibres amb més èxit de vendes van deixar de comercialitzar-se en la seva versió digital a 9,99 dòlars per pujar fins a un rang d'entre 12,99 i 16,99$ (9,91 i 12,96 euros).

La querella conclou que els consumidors han hagut de pagar "desenes de milions de dòlars més" pels seus llibres electrònics, per la qual cosa es demana a Apple i les editorials que "restableixin la competitivitat que s'ha perdut".

Tot i la presentació d'aquesta demanda en contra seva, les accions d'Apple pujaven un 0,18% cap a la mitja sessió al mercat Nasdaq de Nova York.

stats