Economia 06/08/2011

Els EUA perden la triple A en la qualificació de la seva solvència

Standard & Poor's ha rebaixat la qualificació, com ja anunciaven els rumors

Efe
3 min

WashingtonUn dels suposats pilars de l'economia mundial, la inapel·lable solvència creditícia dels Estats Units, s'ha esquerdat aquest dissabte a la matinada –hora catalana– amb l'anunci per part de Standard & Poor's, que rebaixa la qualificació que tenien de tres A –la màxima possible– a AA+.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La degradació de la qualificació del deute dels EUA suposa un gerro d'aigua freda tant per a l'economia nord-americana, encara en fase de recuperació fràgil, com per a l'economia mundial, a causa de l'estreta interconnexió financera internacional.

Si bé els analistes no es posen d'acord en les conseqüències exactes d'aquesta rebaixa, el cas és que afegeix dubtes a perspectiva rconòmica ja per ella mateixa negra dels EUA, que mostra un lànguid creixement i que sembla incapaç de rebaixar els nivells d'atur.

"La rebaixa està motivada perquè la consolidació fiscal acordada pel Congrés i l'administració es queda curta, més del que seria necessari per estabilitzar la dinàmica de deute a mitjà termini del govern", ha indicat Standard & Poor's en un comunicat que ha divulgat aquesta nit.

La notícia s'havia rumorejat al llarg del dia, amb informacions contraposades en què s'esmentava que l'agència de qualificació de riscos havia notificat al govern nord-americà la seva rebaixa, i la suposada resposta de funcionaris del Tresor, que podrien haver trobat "errors de càlcul" en l'informe.

"Un judici errat per dos bilions de dòlars parla per si mateix", va afirmar un portaveu del Tresor dels EUA.

En la seva nota, Standard & Poor's, a més, ha remarcat que "podria rebaixar la qualificació a AA durant els pròxims dos anys" ja que "l'efectivitat, estabilitat i previsibilitat dels legisladors i institucions polítiques dels EUA s'han afeblit en un temps de reptes fiscals i econòmics".

Al cap d'unes setmanes de negociació al Congrés entre republicans i demòcrates per elevar el sostre del deute, finalment es va arribar a un acord en l'últim moment, el dimarts 2 d'agost, el mateix dia en què el Tresor dels EUA havia indicat que es quedaria sense fons per fer front a les seves obligacions.

Amb això semblava haver-se conjurat la temuda suspensió de pagaments dels EUA, gràcies a l'aprovació d'un pla de retallades de la despesa d'entre 2,1 bilions i 2,4 bilions de dòlars en la pròxima dècada.

Durant la setmana, altres agències de qualificació de crèdit, com Moody's i Fitch, que també havien alertat sobre la possible degradació de la nota dels EUA, van revelar que mantenien la màxima nota AAA per al deute dels EUA.

No obstant això, i malgrat l'acord, els mercats havien reaccionat amb escepticisme davant l'acord assolit a Washington, i el Dow Jones d'Industrials, l'índex de referència del parquet novaiorquès, ha acumulat aquesta setmana un fort retrocés del 5,75%, el més important des del març del 2009.

La nova qualificació del deute dels EUA situa el país al costat de les economies de Bèlgica i Nova Zelanda, i els mitjans nord-americans ja han alertat que podria trigar anys a recuperar la qualificació AAA, tal com va passar amb el Canadà o Austràlia.

"És una decisió que canvia el joc. Amb Europa en la situació en què està, afegir els EUA al problema és realment una mala notícia per als mercats financers internacionals", va dir Laura LaRosa, directora de la inversora Glenmede, al Wall Street Journal.

Per observar-ne les conseqüències caldrà esperar a veure el que passa el diumenge a la nit amb l'obertura dels mercats asiàtics, però els experts ja han alertat sobre la possibilitat que la retallada de la nota de crèdit generi una pujada dels tipus d'interès amb la consegüent pujada del cost a un ampli ventall de préstecs, des d'una hipoteca fins als interessos del deute públic.

stats