CONTROL DELS MERCATS
Economia 21/09/2012

Elvira Rodríguez, una diputada del PP, presidirà la CNMV

El PP situarà una diputada del seu grup a la presidència de la CNMV. Elvira Rodríguez ha ocupat diversos càrrecs amb el PP i va ser consellera general de Caja Madrid fins a la intervenció de Bankia.

Vicenç Moliné
2 min
Elvira Rodríguez, economista de formació, ha ocupat diversos càrrecs en l'administració pública amb un fort vincle amb el PP.

BARCELONA.El Partit Popular ha decidit situar una persona de total confiança al capdavant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'escollida és Elvira Rodríguez, diputada al Congrés i antiga ministra de Medi Ambient amb l'últim govern de José María Aznar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nomenament, al contrari del criteri que propugnava el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, té un elevat perfil polític, ja que Rodríguez, a part del seient al Congrés i la cartera de Medi Ambient, ha estat membre del comitè executiu nacional del PP i ha ocupat diversos càrrecs a la Comunitat de Madrid.

A més de presidir l'Assemblea de Madrid després de ser escollida diputada l'any 2007, també ha format part de l'assemblea general de Caja Madrid, en què va ser consellera general fins a la intervenció de Bankia, entitat en què s'havia integrat Caja Madrid, per part del FROB el passat mes de maig.

Relleu complicat

Elvira Rodríguez, de 63 anys, substituirà Julio Segura, l'actual president de la CNMV, nomenat l'any 2007 pel govern socialista de Zapatero. La candidatura de Rodríguez ha superat les d'altres candidats, entre les quals destaca la de Belén Romana, amb un perfil més tècnic i que ja s'havia quedat sense la direcció del fons de rescat permanent per a la qual el PP l'havia proposat però que finalment va acabar en mans de l'alemany Klaus Regling.

De fet, el govern ha posposat la decisió fins a l'últim moment i ha forçat el relleu a la cúpula de la CNMV, ja que l'aprovació de la decisió pel consell de ministres no es podrà fer fins la setmana que ve, una vegada la comissió d'economia del Congrés -que presideix precisament Elvira Rodríguez- aprovi la proposta que el govern formalitzarà demà. Amb tot, la nova presidenta assumirà el càrrec justament l'última setmana que Segura ocuparà el càrrec, ja que acaba el seu mandat el 6 d'octubre.

Elvira Rodríguez és llicenciada en ciències econòmiques i té plaça de funcionària com a interventora de l'Estat. Abans de vincular-se directament al PP a partir del govern d'Aznar, havia treballat al Tribunal de Comptes i com a secretaria d'estat de Pressupostos i Despeses. Rodríguez serà la segona dona a ocupar la presidència de la CNMV, després de Pilar Valiente.

La primera decisió que haurà de prendre Rodríguez és què s'ha de fer amb la prohibició a les posicions baixistes que la CNMV va decretar a finals de juliol per aturar les fortes caigudes que patia la borsa espanyola.

A part de la presidència, el govern també haurà de designar un vicepresident per a la CNMV, ja que Fernando Restoy va abandonar aquest càrrec fa uns mesos, quan va ser nomenat subgovernador del Banc d'Espanya.

stats