Endesa redueix el seu benefici un 26% el primer trimestre, fins als 253 milions

El descens es deu a l'impacte que van tenir sobre la demanda els alts preus de l'electricitat per part dels majoristes

Endesa va registrar un benefici net de 253 milions d'euros durant el primer trimestre d'aquest any, la qual cosa suposa un descens del 26% respecte al mateix període de l'exercici anterior per l'impacte dels "elevats" preus de l'electricitat en el marge del mercat lliure.

El resultat brut d'explotació (ebitda) va retrocedir un 12%, fins a 702 milions d'euros, mentre que els ingressos van créixer un 7%, fins a situar-se en 5.223 milions d'euros, segons ha informat aquest dimarts la companyia presidida per Borja Prado.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha assenyalat que la caiguda dels resultats s'ha produït en un context "molt complex", amb un "extraordinari" augment de la demanda durant les primeres setmanes de l'any que es va haver de cobrir amb les tecnologies més cares davant la forta reducció dels recursos hidràulics i eòlics.

Això va donar lloc, segons ha explicat, a un augment "excepcional" de preus en el mercat majorista que va tenir un efecte "molt desfavorable" sobre les compres d'energia de l'empresa. "L'estabilitat dels nostres negocis regulats, la contenció dels costos fixos i la compra de fins al 100% d'Enel Green Power Espanya van mitigar aquest excepcional impacte negatiu, que ha començat a normalitzar-se posteriorment i que, previsiblement, s'anirà diluint al llarg de l'any", ha ressaltat.

El deute financer net va augmentar en 557 milions d'euros pel que fa al 31 de desembre del 2016, malgrat que el 2 de gener del 2017 Endesa va pagar als seus accionistes un dividend a compte de l'exercici 2016 per un import de 0,7 euros bruts per acció, la qual cosa va suposar un desemborsament de 741 milions d'euros.

Les inversions brutes es van situar en 261 milions d'euros (+11%) en el primer trimestre del 2017, de les quals 241 milions d'euros han correspost a inversions materials i immaterials, i els 20 milions d'euros restants, a inversions financeres.