Entra en vigor la nova factura de la llum: què cal saber per estalviar en electricitat?

La nova factura només afecta els que tinguin un comptador intel·ligent connectat a la xarxa

El nou sistema de facturació d'electricitat hora a hora per als usuaris que ja tinguin instal·lat un comptador 'intel·ligent' ha començat a funcionar aquest dimecres 1 de juliol, de manera que les llars podran adaptar el seu consum en funció del preu del mercat en cada moment.

1. A qui afecta el canvi?

El nou model s'aplicarà per als consumidors que comptin amb la modalitat de preu regulat, l'anomenat Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), i tinguin un comptador 'intel·ligent', és a dir, que sigui digital, que estigui telegestionat i que es trobi integrat en el sistema. Les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) apunten que ja hi ha prop de 10 milions de llars amb aquest tipus de comptadors, si bé no tots disposen encara del nou sistema de facturació, ja que el ministeri d'Indústria ha concedit a les elèctriques un termini màxim d'adaptació de quatre mesos, fins a l '1 d'octubre.

El regulador calcula que el 36% dels consumidors domèstics ja tenen aquest tipus de comptador i que hi ha 1,2 milions d'aparells instal·lats pendents d'integrar-se. Les elèctriques treballen per complir un calendari de substitució de comptadors que obliga a reemplaçar tot el parc abans del 2019.

2. A quina hora surt més a compte engegar els electrodomèstics?

Depèn de la tarifa contractada i del dia. A través de la  web de Red Eléctrica es pot consultar, a partir de les 20.30 hores, el preu per hora de l'energia de l'endemà, decidit en subhasta durant el dia. Avui, primer dia d'aplicació, per exemple, l' hora més barata és a les tres de la matinada per a tots els abonats, mentre que l' hora més cara és a les 12 del migdia per als clients sense discriminació horària –sense grans oscil·lacions al preu–, i les 2 de la tarda per als que sí que tenen discriminació horària.

3. Com es decideix el preu de la llum?

És el resultat de la cotització en el mercat majorista d'electricitat, conegut com a 'pool'.

Però el nou sistema de facturació afectarà només el cost de l'energia, equivalent a prop del 37% del rebut. Al voltant d'un altre 25% correspon a impostos, entre ells, l'IVA, mentre que el 38% restant serveix per sufragar els costos regulats del sistema i es paga a través del terme de potència –uns diners fixos per cada quilowatt contractat– i dels peatges –en funció del consum.

4. És polèmic el nou sistema?

Sí. Malgrat que no estar encara en marxa, ja ha generat polèmica al voltant de diverses qüestions, entre elles, el pilot lluminós dels comptadors, que parpelleja al ritme del consum i que, segons han advertit Facua, la CNMC o Endesa, pot facilitar els robatoris en habitatges.

Una altra de les controvèrsies és la de la propietat dels aparells, que ha caigut significativament amb l'arribada dels nous comptadors. La CNMC calcula que només el 0,17% dels usuaris tenen un comptador en propietat, davant les taxes properes al 10% dels comptadors analògics.

El regulador també ha demanat que les elèctriques no cobrin el lloguer dels comptadors digitals, que és gairebé un 50% superior al dels analògics, fins que aquests aparells no estiguin integrats a la xarxa i puguin oferir tots els beneficis de la factura per hores.

Més continguts de