Economia 18/11/2011

Espanya: sota control o cap al rescat encobert?

Malgrat haver entrat en zona de risc, els experts creuen que no hi haurà rescat oficial, perquè l'Estat espanyol no el demanarà i perquè el fons europeu tampoc tindria prou capacitat. Sí que hi pot haver més operacions d'ajut del BCE, com la compra de deute d'aquest dijous

Ara
1 min
DESESPERAT  Zapatero, en una imatge  del seu míting de dimecres  a Màlaga, viu amb angoixa les seves últimes setmanes com a president espanyol.

BarcelonaEls experts creuen que la situació espanyola encara és controlable encara que s'hagi entrat en zona de risc, sobretot perquè els interessos que paga Espanya de mitjana per tot el seu deute estan entre els més baixos de les dues últimes dècades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I és possible que, encara que l'acabi necessitant, Espanya no demani un rescat formal, segons Joan Tugores, catedràtic d'economia de la UB. El fons de rescat europeu no té prou capacitat per rescatar un país com Espanya. L'alternativa seria l'aplicació d'un rescat encobert, segons Tugores. Aquesta ajuda camuflada garantiria la col·laboració del BCE, que ahir ja va fer una compra de deute amb aquest objectiu.

Per un altre expert, Jesús Palau, Espanya ja està intervinguda 'de facto'. Només així s'explica, en la seva opinió, les mesures que ha aplicat Zapatero en el tram final del seu mandat, totalment contràries a les que havia defensat anteriorment.

Aquestes són algunes de les conclusions a què arriben els experts consultats per l'ARA. Podeu llegir l'anàlisi completa a l'ARA PREMIUM

stats