PROJECTES DE PRODUCCIÓ EN QUÍMICA BÀSICA
Economia 23/06/2012

Ercros inverteix 18,5 milions i preveu un augment de l'exportació

L'empresa química ampliarà la producció a la petroquímica de Tarragona, després de tancar quatre fàbriques entre el 2007 i el 2011. El grup espera que les vendes a l'estranger millorin després de l'estiu.

T.g.
2 min
La fàbrica de Flix d'Ercros, que inclourà un projecte de biomassa amb el grup alemany Seeger Engineering.

BARCELONA.Ercros ha reprès el ritme inversor després de quatre anys d'ajustos. El grup va firmar l'any passat un acord bancari amb el qual va aconseguir unes línies de finançament de 107 milions d'euros, que també preveia crèdits per a inversions amb un màxim de 18,5 milions. Enguany, l'empresa destinarà aquesta última quantitat a diversos projectes d'ampliació de capacitat i eficiència energètica de les plantes de la petroquímica de Tarragona i Flix. "Es tracta de solucionar alguns colls d'ampolla per incrementar el nivell de productivitat", va explicar ahir el president d'Ercros, Antoni Zabalza.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els crèdits es gestionaran a través de línies de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Zabalza, durant el seu discurs a la junta d'accionistes, va argumentar: "El denominador comú d'aquestes inversions és que totes tenen un termini de recuperació inferior a dos anys i una incidència significativa en els resultats, que segons les nostres previsions proporcionaran una millora anual de l'ebitda (resultats abans d'interessos i amortitzacions) d'uns nou milions".

Aquest nou cicle inversor contrasta amb el període del 2007 al 2011, que es va centrar en la reestructuració del grup, el tancament total de quatre fàbriques i el d'unes altres dues de manera parcial. La plantilla es va reduir en 482 persones. Un cop acabada la junta, Zabalza va afirmar: "No pensem en noves retallades de plantilla, però també és veritat que en els moments actuals cap empresa ho pot assegurar del tot". Ercros compta actualment amb 1.573 treballadors.

Zabalza es va mostrar esperançat que després de l'estiu l'empresa augmenti el ritme exportador, "si l'euro es segueix depreciant respecte al dòlar", tal com esperen. "Hem detectat indicis d'increment de vendes en alguns dels nostres productes", va dir. En canvi, el president d'Ercros va lamentar que en el mercat espanyol no hi hagués cap diferència de tendència.

Antoni Zabalza també va indicar que estan "reconsiderant" el projecte amb l'empresa alemanya Seeger Engineering, que inicialment constava d'una planta de biomassa a Flix amb una capacitat de producció de 100.000 tones anuals, a la qual s'afegia una cogeneració elèctrica de sis megawats. Zabalza va reconèixer: "La reducció de les primes a les energies netes també afecta la cogeneració, cosa que suposa que estudiarem a fons el projecte".

El màxim responsable del conglomerat químic va informar als accionistes que encara no s'ha fet servir l'acord firmat amb el fons Yorkville, que preveu la subscripció d'una sèrie de petites ampliacions de capital per mantenir el finançament de l'empresa. Zabalza va remarcar que "en els moments actuals a la borsa és recomanable no activar aquest acord".

stats