PENSIONS
Economia 13/01/2011

Esade proposa que l'edat mínima de jubilació s'elevi dels 61 als 63 anys

L'escola de negocis creu que, amb aquesta mesura, es podria evitar la pujada de l'edat de jubilació fins als 67 anys

àlex Font Manté
1 min

BarcelonaLa jubilació als 67 anys es pot evitar. Tot i que el govern espanyol ja ha dit que aquesta modificació és innegociable, hi ha alternatives per substituir l'element més polèmic de la reforma de les pensions. L'escola de negocis Esade ha proposat aquest matí que, per aconseguir el mateix objectiu, es podria elevar l'edat mínima de jubilació dels 61 anys actuals als 63 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Actualment, tot i que l'edat de jubilació és als 65 anys, els espanyols (de mitjana) es jubilen als 63 anys i 9 mesos d'edat. El govern espanyol ha dit en reiterades ocasions que l'objectiu de la reforma és acostar l'edat real de jubilació als 65 anys.

Segons Josep Comajuncosa, professor d'Economia d'Esade, aquest objectiu ja es podria complir si s'apugés l'edat mínima als 63 anys.

Comajuncosa ha presentat avui l'informe econòmic d'Esade, en el qual es preveu un creixement d'entre el 0,5% i l'1% per a Espanya el 2011. La variació dependrà de l'èxit de les reformes que està impulsant José Luis Rodríguez Zapatero. Si les reformes funcionen, el PIB creixerà més proper a l'1% i, si no funcionen, el PIB es quedarà al voltant del 0,5%.

Per a Catalunya, Esade espera un creixement "unes dècimes" més elevat que en el conjunt d'Espanya. Això es deu, segons Comajuncosa, al fet que es tracta d'una economia més oberta i, com que la majoria de països ja han sortit de la crisi, les exportacions creixeran.

Comajuncosa creu que la possibilitat d'un rescat de l'economia espanyola existeix. "Fa mig any no ho hauria dit", ha reconegut. Ara tot dependrà de l'interès que Espanya es vegi obligada a pagar per col·locar el seu deute. Si els interessos que s'han de pagar són sostingudament elevats, l'escenari del rescat serà més possible, segons Comajuncosa.

stats