EDUCACIÓ
Economia 22/12/2019

Esade irromp en l’escena política amb un ‘think tank’ a Madrid

L’exdiputat de Ciutadans Toni Roldán dirigeix el projecte, que pretén impulsar grans reformes

Laia Forès
3 min
Esade irromp en l’escena política amb un ‘think tank’ a Madrid

Madrid“Serà el millor think tank d’Espanya”. Qui ho afirma és el català Toni Roldán, exdiputat de Ciutadans i ara director del nou laboratori econòmic d’idees que ha impulsat Esade a Madrid. L’escola de negocis catalana preveu expandir-se a la capital espanyola -té previst duplicar l’activitat a Madrid en els pròxims quatre anys- i un dels puntals de la nova estratègia és la creació d’un think tank d’alt nivell dirigit per l’exdiputat i integrat per altres expolítics del PSOE, del PP i del partit taronja com l’exministre socialista Jordi Sevilla i l’exsecretari d’Estat del PP Alberto Nadal. Es diu Esade Centre de Polítiques Econòmiques (EsadeEcPol) i ja ha començat a funcionar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Esade posa en marxa el nou projecte per impulsar grans reformes. Principalment econòmiques, però també sobre qüestions socials i sobre educació. “Vivim en un entorn d’enorme polarització política. En aquest context volem intentar posar en una mateixa aula expolítics i altres persones que tenen punts de vista diferents amb acadèmics de primer nivell per impulsar grans reformes econòmiques”, explica Roldán en una conversa amb l’ARA.

“Entre els principals partits polítics hi ha consensos molt grans en temes clau però, per les dinàmiques de partit, en el debat públic s’acaben centrant en el que els divideix. Nosaltres volem centrar-nos en el comú denominador, en els consensos”, assegura.

Esade s’havia caracteritzat històricament per no entrar en el debat polític, per mantenir un perfil políticament neutre. Fins ara els think tanks o els centres d’investigació que tenia eren de política internacional o de tecnologia, però l’escola de negocis no s’havia aproximat mai a la política.

Neutralitat política fins al Procés

Arran de la tensió sobiranista dels últims anys, va trencar per primera vegada la neutralitat presentant un estudi fet amb una metodologia qüestionable que alertava de les conseqüències econòmiques del Procés, i ara consolida la irrupció a l’agenda política amb el nou laboratori d’idees integrat per ex alts càrrecs governamentals. Esade, amb el seu nou director general al capdavant, Koldo Echebarria, ha triat Madrid i no Barcelona per posar en marxa el projecte. EsadeEcPol serà més a prop del poder polític central. La capital espanyola és la clara aposta de futur per a l’escola de negocis catalana.

Però Roldán rebutja que Esade hagi creat el laboratori d’idees per influir en l’agenda política i prefereix parlar de contribució social. “Més que influir en la política, el que volem és influir en una millora del debat públic. En un moment de crisi greu de la política, es tracta de contribuir intentant facilitar espais on es pugui dialogar”, apunta Roldán. Segons el director del think tank, es tracta d’impulsar reformes “des de la transversalitat”.

El moment escollit per posar en marxa el projecte no és casual: la irrupció de Vox, que amenaça amb complicar els acords per tirar endavant polítiques al Congrés, i la poca estabilitat política, amb etapes molt llargues de governs en funcions, han fet i faran difícils les reformes. “Tenim un problema greu a Espanya -que també passa en uns altres països-, la fragmentació política, que ha causat una paràlisi de reformes total. Fa set anys que no es feia ni una sola reforma estructural”, lamenta el director d’EsadeEcPol. Roldán, fins fa sis mesos diputat al Congrés, creu que cal actuar i adverteix: “Hi ha problemes greus heretats que no hem resolt i que ara se sumaran als nous que venen”, com la crisi climàtica i la revolució tecnològica.

Col·laboradors expolítics

Esade ha buscat prestigiosos acadèmics però també personatges coneguts de la política, tots ells amb una àmplia experiència en l’administració pública i coneixements en matèria econòmica. Toni Roldán, de 36 anys, és llicenciat en econòmiques i té dos màsters: un en política econòmica de la Universitat de Colúmbia (EUA) i un altre de relacions internacionals de la Universitat de Sussex (Regne Unit). En política, primer va col·laborar amb el PSOE i després, quan Ciutadans alçava el vol, el partit taronja el va fitxar. Roldán va arribar a Ciutadans de la mà de l’eurodiputat Luis Garicano i va ser diputat, però va decidir abandonar el partit al juny, incòmode amb el gir a la dreta de la formació aleshores encapçalada per Albert Rivera.

Ara dirigeix el nou projecte d’Esade a Madrid “amb il·lusió” i promet aportar solucions polítiques. El primer informe que publicarà el nou think tank serà per proposar “un pacte d’estat sobre educació” que sigui políticament viable. També tocarà qüestions com la protecció de les noves relacions laborals que estableixen les plataformes digitals, la lluita contra la corrupció i el problema de l’habitatge. “És, probablement, l’únic think tank en què alguns expolítics ens arremanguem per buscar acords”, conclou Roldán.

stats