Economia 22/05/2018

Escolano no es mulla sobre l'augment salarial: "Espanya encara ha d'absorbir una elevada taxa d'atur"

CCOO i UGT protesten aquest dimarts davant la seu de la CEOE amb la negociació col·lectiva encallada

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Economia, Román Escolano.

MadridEl ministre d'Economia, Román Escolano, ha sigut més moderat que la seva homòloga al ministeri d'Ocupació, Fátima Báñez, que ja ha animat diverses vegades sindicats i patronals a pactar l'augment dels salaris, en una negociació col·lectiva encallada des de fa mesos. El ministre Escolano s'ha limitat a afirmar que és partidari que els sous pugin en aquells sectors que s'ho poden permetre i ha insistit que el primer repte en termes laborals de l'economia espanyola és reduir l'encara elevada taxa d'atur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Escolano no s'ha mullat el dia que els sindicats han convocat protestes davant la seu de la patronal CEOE a Madrid per reclamar millores salarials i desencallar la negociació col·lectiva. Totes dues parts fa dies que es culpen les unes a les altres de la falta d'acord per immobilisme. L'última proposta de la patronal queda en un augment màxim del 2% més un percentatge variable. Però els sindicats demanen més perquè exigeixen recuperar el poder adquisitiu perdut durant la crisi.

En aquest sentit, el ministre d'Economia només s'ha mostrat favorable a un augment dels salaris en aquells sectors on les empreses poden assumir-lo i ha recordat que depèn de la negociació col·lectiva, unes converses absolutament encallades. Per a Escolano el principal repte d'Espanya en l'àmbit laboral és reduir l'atur, que encara està molt per sobre dels nivells precrisi mentre, per contra, els nivells de riquesa que genera l'Estat (el PIB) ja fa gairebé un any que s'han recuperat.

Resposta a les crítiques pel dèficit

Des que va prendre possessió del càrrec, el ministre d'Economia ha presentat unes dades macroeconòmiques que projecten que Espanya baixarà per primer cop del 3% del dèficit aquest 2018 i que quedarà en un 2,2%. Tot i això, amb uns pressupostos que preveuen un augment considerable de la despesa pel pacte de pensions amb el PNB són diversos els organismes (inclosa la Comissió Europea) que qüestionen aquestes projeccions. Tot i això, el substitut de Luis de Guindos ha defensat que les previsions de l'executiu espanyol són "prudents" i per això veu absolutament factible que puguin complir-se.

Per últim, durant la seva intervenció al fòrum financer organitzat per 'Abc' i Deloitte, el ministre ha avançat que el govern espanyol prepara novetats pel que fa a la reforma de les caixes rurals i que el mes que ve portarà ja al Congrés de Diputats el projecte de llei que ha d'adaptar la regulació bancària a l'europea, el conegut MiFid II.

stats