COMPETITIVITAT
Economia 06/09/2012

Espanya està a la cua del món en accés al crèdit i control del dèficit

El Fòrum Econòmic Mundial assenyala Espanya com un dels països on és més difícil accedir al crèdit i amb el dèficit molt descontrolat. La 12a economia mundial es manté en el 36è lloc en competitivitat.

Dani Sánchez Ugart
2 min
Espanya està a la cua del món en accés al crèdit i control del dèficit

BARCELONA.El Fons Monetari Internacional ja va advertir Espanya al juny que era "urgent" guanyar competitivitat i situar-se entre els 10 primers països més productius del rànquing que anualment elabora el Fòrum Econòmic Mundial. Però el camí que segueix l'Estat és l'oposat. Ahir l'organisme amb seu a Davos (Suïssa) va fer pública una nova edició del seu informe de competitivitat global, i Espanya no només no ha avançat ni una posició en la classificació general -segueix en el lloc 36, tot i que és la 12a economia-, sinó que ha caigut en alguns capítols, com en accés al crèdit o en control del dèficit, qüestions en què se situa entre els països de la cua.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I la competitivitat té implicacions més enllà de les classificacions. Marca la capacitat d'un país per generar creixement a llarg termini i sortir de la crisi. De fet, "els estats europeus que se situen en les millors posicions, com Suïssa -que lidera la llista-, Suècia, Finlàndia, Holanda i Alemanya, són els que han sigut capaços de superar la crisi financera", va destacar ahir el coordinador de l'estudi, Xavier Sala i Martín. Fan productes atractius, atrauen inversions i generen confiança, a diferència del que passa amb Espanya, que "necessita" una transició cap a una economia de valor afegit, segons l'informe.

Però -en això també- Espanya rema en sentit contrari, segons el Fòrum, que considera "les retallades en recerca pública i innovació", juntament amb la dificultat del sector privat per obtenir finançament per a recerca, com un dels principals obstacles de les empreses locals per innovar. Sala i Martín considera que el problema és "estructural" i comença "pel sistema educatiu", que "no ensenya a innovar". Però s'estén més enllà, amb un sistema judicial "sense credibilitat" i unes institucions públiques deteriorades, "des del rei caçant elefants" fins a la corrupció d'empresaris i polítics, enumera l'economista. "La competitivitat -destaca- garanteix creixement a llarg termini. En canvi, una bombolla és una loteria: quan esclata i et preguntes com tornaràs a créixer, la resposta és el silenci".

Sector bancari poc solvent

Les dificultats per accedir al crèdit no només afecten el camp de la recerca. Espanya se situa en la 122a posició del rànquing en aquest aspecte -29 més avall que l'any passat-, en una llista que tanca Burundi en el número 144. Espanya és el quart país per la cua de la Unió Europea i només supera Itàlia, Grècia i Irlanda. Immersos en una reestructuració sense precedents, els bancs espanyols reben una sonora rebaixa en la classificació de solvència, conseqüència automàtica de les baixades de ràting que els han fet les agències de qualificació. Si l'any passat se situaven en la 73a posició del món pel que fa a solvència, aquest any passen a ser a la 109a.

El sector públic tampoc no en surt gaire ben parat. Un dels principals llasts per a la competitivitat de l'Estat és el descontrol del dèficit públic. Espanya se situa en el lloc 135 dels 144. Però l'informe té en compte el 8,5% de dèficit, una dada antiquada, perquè Hisenda va actualitzar-la recentment al 8,9%, cosa que situaria Espanya en la posició 138, empatada amb Cap Verd.

stats