ECONOMIA
Economia 06/07/2012

Espanya no podrà aprofitar la recapitalització directa dels bancs, segons la UE

La unió bancària europea, requisit per poder fer rescatar bancs directament, no es posarà en marxà abans d'un any. Això vol dir que el rescat de 100.000 milions demanat s'aplicarà amb la garantia de l'estat espanyol

Laia Forès
1 min
A LA DEFENSIVA  El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, assegura que les noves turbulències en els mercats no són culpa d'Espanya, sinó de les males perspectives
 De creixement que hi ha en diversos països de la zona euro.

Brussel·lesL'esperança del govern de Rajoy de capitalitzar els bancs espanyols sense que es vegi afectat el mateix Estat s'esvaeix. Segons han reconegut fonts comunitàries, la unió bancària i la creació d'un únic supervisor bancari europeu difícilment entraran en funcionament abans d'un any. I la condició imposada pels socis de l'euro per recapitalitzar directament els bancs espanyols des del fons de rescat europeu és precisament que la unió bancària estigui completada. Les mateixes fonts han apuntat que es calcula que el rescat bancari espanyol es farà entre la propera tardor i la primavera de l'any que ve. Per tant, Espanya no arribarà a temps de fer una recapitalització directa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'última cimera europea, celebrada la setmana passada, els governs de l'euro van arribar a un acord polític per permetre, en un futur, la recapitalització directa de bancs. Encara queden per debatre tots els detalls de l'acord, però segons les fonts comunitàries, encara que la unió bancària sigui una realitat el 2013, en una primera fase l'Estat seria l'avalador final i hauria de fer-se responsable si un banc no retorna un crèdit a temps.

"Hi ha una certa mitificació si es pensa que el MEDE (el fons de rescat permanent) acabarà com a accionista a Bankia, assumint tot el risc del balanç. Això no serà així", ha explicat un alt funcionari europeu. És a dir, que l'estat espanyol haurà de donar la plena garantia al crèdit que anirà a parar a Bankia i a altres entitats financeres. Això sí, aquestes garanties públiques no computaran com a deute un cop estigui en marxa la unió bancària, que és al capdavall el que vol el govern de Mariano Rajoy.

stats