Les comunitats autònomes permeten a Espanya rebaixar el dèficit

Els governs autonòmics van reduir el seu forat fins al novembre, mentre que l'administració central i la Seguretat Social el van augmentar

El dèficit conjunt de les administracions públiques espanyoles va situar-se en el 3,3% quan faltava només un mes per tancar el 2016, segons les dades que ha publicat aquest dimarts el ministeri d'Hisenda. Això significa una reducció respecte al 3,8% que tenien les mateixes administracions el novembre del 2015.

Les úniques responsables d'aquesta reducció han estat les comunitats autònomes, que van rebaixar el seu dèficit de l'1,36% que tenien el novembre del 2015 al 0,49% de novembre de l'any passat.

En canvi, l'Estat va augmentar el dèficit en les dues àrees que controla: d'una banda, l'administració central (que va tancar el novembre amb un 2,2% enfront del 2,16% d'un any abans). De l'altra, la Seguretat Social, que gairebé va triplicar el seu dèficit fins a situar-lo en el 0,65% (12 mesos abans estava en el 0,27%).

Aquest és el resum de les dades publicades per Hisenda:

Les dades no inclouen encara els comptes de les administracions locals, que en principi han de tancar l'any amb dèficit zero.

L'objectiu de dèficit per al 2016 era del 4,6% gràcies al marge addicional que Brussel·les va concedir a Espanya a l'estiu, quan també va perdonar a l'Estat la multa que en principi li pertocava.