Economia 01/06/2019

Espanya rep capital europeu i inverteix a l’Amèrica Llatina

La inversió estrangera a Espanya i la inversió espanyola a l’exterior difereixen notablement en l’origen i la destinació

Leandre Ibar
2 min
Espanya rep capital europeu  i inverteix a l’Amèrica Llatina

BarcelonaLa inversió estrangera a Espanya i la inversió espanyola a l’exterior difereixen notablement en l’origen i la destinació. Mentre que els fons invertits a l’Estat provenen, principalment, de països europeus, els interessos espanyols a l’estranger es concentren a l’Amèrica Llatina, segons un informe del Banc d’Espanya sobre el sector exterior espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’any passat, gairebé dos terços dels actius en mans estrangeres que hi havia a Espanya estaven controlats per empreses o ciutadans d’altres estats de la zona euro, als quals cal afegir, a més, la cinquena part que tenia la propietat a la resta de països europeus que no comparteixen la moneda comuna. Les inversions provinents de l’Amèrica Central i del Sud són menys d’una desena part del total.

En canvi, les inversions internacionals de les empreses espanyoles es concentren al continent americà: un de cada tres euros invertits fora del país per companyies espanyoles és a Centreamèrica o Sud-amèrica, i un de cada cinc a l’Amèrica del Nord. Per contra, els actius espanyols en països de l’eurozona són només una sisena part del total. De fet, els espanyols controlen més actius en països europeus fora de l’euro -el Regne Unit, Suïssa i Rússia, per exemple- que no pas en els estats amb els quals comparteix divisa.

Més inversió a l’Estat

En comparació amb el producte interior brut espanyol, les inversions exteriors d’Espanya van representar l’equivalent al 40% del PIB, mentre que les inversions internacionals a l’Estat van ser del 47,7%, una diferència de 93.000 milions.

“El 2018, els inversors internacionals van efectuar compres netes en les firmes d’inversió en cartera”; és a dir, van adquirir sobretot actius financers, explica l’informe del Banc d’Espanya. Aquests actius són “títols de renda fixa a llarg termini emesos per les administracions públiques”, afegeix. A més, també es va incrementar “la inversió directa”, la que entra directament a l’economia productiva.

Aquests increments de la inversió, tant en deute públic com a l’economia real, són un “senyal” que els inversors mantenen “la seva confiança en l’economia espanyola, malgrat el deteriorament” de la conjuntura mundial, conclou l’estudi.

stats