CRISI DEL DEUTE
Economia 02/05/2012

Espanya centrarà demà el debat del BCE

Enmig de la crisi, el BCE dirigeix el seu pròxim consell de govern cap a Barcelona. Demà l'ens emissor es veurà confrontat amb els problemes del nou soci conflictiu de l'eurozona: l'estat espanyol.

Isaac Lluch
2 min
El president del Banc Central Europeu, l'italià Mario Draghi.

BERLÍNTot i que la reunió del Banc Central Europeu (BCE) a Catalunya ja estava marcada al calendari des de feia temps, les dramàtiques circumstàncies concomitants a l'estat espanyol convertiran la trobada de demà en una autèntica cimera. Amb el seu desplaçament a Barcelona, l'entitat que presideix Mario Draghi veurà des de ben a prop la dimensió de la crisi en un dels estats més castigats de la zona euro. Després de dues operacions de barra lliure a tres anys per a la banca i d'inversions en el mercat de deute estatal, el BCE no vol interpretar gaire temps més, però, el rol d'apagafocs i vol deixar la tasca d'extinció d'incendis als polítics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'expectació és gran a Barcelona, on, a més, la previsió de tots els experts és que no s'alterin els tipus d'interès, fixats des de la tardor a l'1%. Però d'alguna manera, i en algun moment, l'estat espanyol espera algun cop de mà que l'alleugi. "Creiem que Espanya en algun moment haurà de recórrer a ajut financer del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (EFSF), el Mecanisme d'Estabilitat Europeu (ESM) i el Fons Monetari Internacional (FMI)", afirma Jürgen Michels, del nord-americà Bank Citi, en declaracions al Financial Times Deutschland .

Malgrat la crisi a Espanya, cap expert de l'eurozona espera que el BCE torni a revifar aviat el seu programa de compra de bons estatals ni a aplicar una tercera ronda de barra lliure com les que va aplicar al desembre i al febrer. Des que Draghi va rellevar en el càrrec, al novembre, Jean-Claude Trichet i, enmig de la pressió alemanya, el Banc Central Europeu no ha activat gairebé el seu criticat programa, per bé que la prima de risc espanyola s'ha disparat. "El BCE ha deixat clar que la pilota és a la teulada dels governs", confirma l'analista Anna Maria Grimaldi, del banc italià Intesa Sanpaolo. "Si les tensions dels mercats continuen incrementant-se i es propaguen a països com Itàlia i França, el BCE hauria de tornar a intervenir. Però una reactivació de la compra de bons estatals atreureia els mercats en tot cas per poc temps", puntualitza Carsten Brzeski, del banc ING.

Retallades, reformes, però cap fruit. L'estat espanyol, tot i els seus esforços, no acaba de sortir-se'n i ara necessita diners per a plans importants. Algun gest amable d'empara sí que espera com a mínim el govern espanyol per part del BCE. La defensa de més mesures de creixement i no de tanta austeritat serien benvingudes. "Draghi repetirà les seves recents exigències d'un pacte de creixement", apunta Alexander Krüger, de l'establiment bancari Lampe.

Amb Espanya com un dels temes centrals de la reunió, es preveu que el discurs del BCE es pugui apropar al de la Reserva Federal nord-americana, que no anuncia mai noves mesures d'estímul, però que sempre destaca que està disposada a posar-les en pràctica en cas necessari.

Barcelona acull la cita del BCE després que Madrid ja ho fes amb anterioritat dos cops, el 2000 i el 2006. És de les poques vegades que una ciutat que no és capital d'estat fa d'amfitrió itinerant del Banc Central Europeu.

stats