Publicitat
Publicitat

Espanya demanarà 60.000 milions del pla Juncker

Els projectes de connexions energètiques, infraestructures i R+D centraran les demandes, segons De Guindos. Brussel·les identifica el corredor ferroviari mediterrani com a infraestructura susceptible de rebre finançament.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit aquest dimarts que Espanya ha presentat projectes per valor de prop de 60.000 milions d'euros per obtenir finançament del pla d'inversió presentat pel president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, que pretén mobilitzar 315.000 milions d'euros. La prioritat per al govern espanyol, ha ressaltat, són interconnexions energètiques, transports i R+D.

Guindos ha assenyalat que el pla Juncker és una "iniciativa fonamental" de la nova Comissió, però ha reclamat posar-lo en marxa "amb els temps adequats, ràpidament i amb eficàcia". "És una bona idea, una bona idea que cal implementar correctament", ha indicat a la seva arribada a la reunió de l'Ecofin, en la qual es discutirà la llista de projectes.

"Són projectes [els presentats per Espanya] del voltant dels 60.000 milions d'euros", ha dit el ministre d'Economia, que ha considerat que es tracta de "moltíssims diners". D'ells, els que el govern espanyol considera "vitals", perquè a més contribueixen a culminar el mercat interior, són "les interconnexions en l'àmbit de l'electricitat i en l'àmbit de gas". Altres prioritats en la llista espanyola, ha apuntat Guindos, són "infraestructures de transport" i projectes de R+D.

En tot cas, el ministre d'Economia ha ressaltat que la llista de projectes "és una primera aproximació" i que "es poden fer modificacions en el futur pròxim". "Molts dels projectes que s'han presentat en aquesta primera proposta potser no s'acaben de culminar, sinó que seran un altre tipus de projectes", ha apuntat.

Guindos ha insistit que "cal intentar [que el pla Juncker] tingui efectes reals". "Per això és fonamental que l'estructura del pla, tant des del punt de vista de finançament com des del punt de vista de decisió dels projectes, estigui ben definida", ha dit.

Corredor ferroviari mediterrani

Tot i les paraules de Juncker, Espanya és l'únic dels 28 estats membres que no ha presentat a Brussel·les una llista detallada dels projectes que aspiren a rebre fiançament europeu. El govern espanyol només ha presentat un càlcul dels diners que necessitaran els projectes que vol que aconsegueixin diners del pla.

Segons fonts comunitàries, en els molts contactes informals que han tingut Brussel·les i Madrid en els últims dies per parlar del pla Juncker, el govern espanyol sí que ha parlat de projectes concrets. De fet, en l'informe que ha publicat la Comissió Europea en què identifica projectes viables que poden rebre fiançament hi ha els corredor ferroviari mediterrani -considerat per la Unió Eurpea com a prioritari- i millores en la interconnexió elèctrica entre Catalunya i França, la MAT.

Més continguts de