Economia 07/03/2012

L'evolució d'Espanya posarà a prova l'euro

L'analista del 'Financial' Times, Martin Wolf, defensa que Espanya demani més temps per reduir el dèficit i veu erroni el camí triat per la Unió Europea

Manel Manchón
2 min

BarcelonaEl denominat tractat d'estabilitat de la UE no servirà per treure els països de l'euro de la crisi. Martin Wolf, un dels grans analistes del 'Financial Times' assegura avui en el rotatiu que la idea de partida del tractat és que la crisi va ser provocada per la falta de disciplina fiscal i que la solució és augmentar el nivell de disciplina, i que això empitjorarà la situació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una altra de les idees bàsiques és que cal reduir el dèficit estructural, que no hauria de superar el 0,5% del PIB de cada país. Però Wolf es pregunta sobre el significat del dèficit estructural, aquell que no està subjecte als cicles econòmics i afirma, alhora, que ningú sap exactament què vol dir el dèficit estructural.

Per tant, Wolf diu que l'únic que està entenent la situació, però per posar remei només a curt termini, és el Banc Central Europeu, amb les injeccions de liquiditat que permeten que les entitats comprin deute sobirà.

I se centra en el cas d'Espanya. Apunta que les dificultats fiscals d'Espanya són una conseqüència de la crisi, no una causa. I demana temps per a Espanya. "En lloc d'obligar Espanya que faci una ràpida reducció fiscal, seria molt més sensat donar-li el temps necessari per permetre que la important reforma laboral doni els seus fruits. Però això trigarà alguns anys".

Wolf demana als països "excedentaris (Alemanya) a que preguin consciència de la situació, i que no tot se centri en els països amb dèficit extern, com Espanya.

Amb el títol de "The pain in Spain will test the euro", Wolf defensa la petició de Mariano Rajoy de presentar un dèficit per al 2012 del 5,8%, en lloc del 4,4% fixat amb la Comissió Europea.

stats