Economia 18/07/2012

Espanya ofereix una garantia de 770 milions a Finlàndia pel rescat bancari

Ara
2 min

BARCELONA.Espanya i Finlàndia van arribar ahir a un acord sobre les garanties que exigeix Hèlsinki a Madrid per participar en l'ajuda europea a la banca espanyola. Madrid oferirà fins a 769 milions d'euros en el cas que l'Estat acabi rebent la totalitat dels 100.000 milions d'euros que preveu el rescat. A canvi, Finlàndia renunciarà als interessos que li correspondrien per la seva contribució a aquesta ajuda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els 769 milions acordats corresponen al 40% del que aportarà Finlàndia al rescat de la banca espanyola si al final es requereixen els 100.000 milions. Hèlsinki és l'única capital europea que ha exigit avals a canvi de participar en l'ajuda, cosa que ja va fer quan Grècia va haver de ser rescatada per segon cop. Jutta Urpilainen, ministra finesa de Finances, va confirmar ahir que l'acord ja estava tancat i que no hi ha cap altre soci comunitari que hagi exigit aquestes garanties a Espanya.

Finlàndia va exigir garanties a Grècia per avalar els 1.400 milions d'euros que va prestar a Atenes en aquella ocasió, una mesura que va generar polèmica a la Unió Europea. A canvi de rebre les garanties, Hèlsinki va accedir a pagar en un únic lliurament (i no en cinc, com volia el país nòrdic inicialment) la seva aportació al fons de rescat permanent (conegut amb el nom de Mede), que està a punt de crear-se i que servirà per protegir els països que ho necessitin.

L'acord entre Finlàndia i Espanya es va produir poc abans que l'Eurogrup aprovés definitivament les condicions del préstec que es donarà a Espanya per rescatar la banca. La trobada entre els països membres es farà aquest divendres per videoconferència.

El primer tram de l'ajuda (que serà de 3.000 milions) es pagarà abans que acabi el mes de juliol. Espanya ja haurà d'aportar uns avals de 231 milions d'euros a Finlàndia a canvi d'aquest primer tram.

stats