Economia 01/08/2012

Espanya prepara més retallades a canvi del suport d'Alemanya a una intervenció del BCE, segons Bloomberg

La televisió financera cita dues fonts properes al ministre Luis de Guindos que asseguren que hi haurà nous ajustos en educació, salut i les pensions

Acn
2 min
Les tres dates claus dels hispanobons

BarcelonaEl govern espanyol de Mariano Rajoy retallarà encara més la despesa pública a canvi del suport d'Alemanya a una intervenció del Banc Central Europeu en el mercat del deute, segons assegura aquest dimecres la televisió financera Bloomberg, que cita dues fonts de Madrid. El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, estaria planejat nous ajustos en educació i sanitat després que el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, li digués durant una reunió la setmana passada que així obtindria el seu suport perquè el BCE relaxi la pressió contra el deute espanyol. El pla també inclouria retallades de les pensions, i el compliment de tots els objectius de dèficit, segons les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La informació de Bloomberg destaca que el possible nou pla de Luis de Guindos "probablement trobarà resistències dels líders regionals que ja s'estan oposant a haver d'administrar les retallades més dures de la història democràtica del país". La televisió destaca, en aquest sentit, el paper de Catalunya que, "com a major contribuent a l'economia espanyola" ahir "va boicotejar una trobada entre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro en què havien de discutir com implementar els ajustos del programa actual".

Alemanya i el BCE

Alemanya ha estat tradicionalment en contra de que el Banc Central Europeu intervingui en els mercats per rebaixar les pressions contra el deute, ja que considera que l'organisme s'ha de limitar a controlar la inflació. De confirmar-se les informacions de Bloomberg, semblaria que Berlín només estaria disposada a fer un pas enrere a canvi de major severitat en el programa d'austeritat espanyol.

Tot i que en alguns moments de les darreres setmanes el ministre alemany Wolfgang Schäuble ha semblat més o menys beneir la reactivació del programa de compra del deute del BCE, en una nova entrevista recent va assegurar que no està del tot clar que el banc central anunciï una nova onada de compra de bons perifèrics i que no cal ser "alarmistes" pels nivells dels tipus d'interès espanyols.

La incertesa sobre l'opinió alemanya i de Schäuble -que després de reunir-se amb De Guindos sí que va admetre que els tipus d'interès espanyols "no reflecteixen" la realitat de l'economia a l'Estat- cada vegada crea més dubtes als mercats. De fet, els parquets ja s'han desinflat de l'optimisme inicial generat per les paraules de Mario Draghi, que va dir que faria "el que calgui" per salvar l'euro.

De fet, els alemanys també han alertat que no consideraran de cap manera una altra de les possibilitats que els líders europeus es plantegen: que el fons de rescat europeu adapti una llicència bancària i pugui demanar diners prestats al BCE per anar solucionant els problemes dels diversos països amb dificultats als mercats. El pla, que inclouria una compra de bons coordinada entre el BCE al mercat secundari i el fons de rescat al mercat primari, no seria vist amb bons ulls des de Berlín.

stats