RETALLADES
Economia 22/04/2013

Espanya va tancar el 2012 amb el segon dèficit més alt de la seva història

Segons Brussel·les, l'Estat va acabar l'any amb un dèficit del 10,6%, una xifra només superada per l'11,2% que es va registrar el 2009. Espanya és el país amb mès dèficit d'Europa, fins i tot per sobre de Grècia.

àlex Font Manté
1 min

BarcelonaEspanya va tancar finalment el 2012 amb un dèficit del 10,6%, segons ha informat aquest dilluns l'Eurostat, l'oficina d'estadística de la Comissió Europea. La dada inclou les ajudes que Espanya va rebre l'any passat per rescatar les entitats financeres en fallida. Això suposa el segon dèficit més alt des del 1850, any en què es van començar a recopilar aquestes estadístiques. Fins ara, el dèficit més elevat va ser el que es va registrar el 2009, quan se situava en l'11,2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Excloent les ajudes a la banca, el dèficit va ser del 7,1%, un nivell que, en qualsevol cas, és més elevat del que havia anunciat el govern espanyol inicialment. Totes dues xifres estan molt per sobre del 3,7% de dèficit que tenen, de mitjana, els països de la zona euro. Espanya és el país amb mès dèficit de tota Europa, per sobre fins i tot de Grècia, que va tancar el 2012 en el 10%.

Espanya s'havia compromès amb la Unió Europea a tancar el 2012 amb un dèficit del 6,3%, però ha estat incapaç de complir aquest objectiu, tot i que durant l'any passat s'havia ampliat en dues ocasions. Davant d'aquestes dificultats, el govern espanyol ha demanat que Brussel·les ampliï els terminis per rebaixar el dèficit, cosa que se sabrà el mes vinent.

La Generalitat de Catalunya espera que, en cas que s'ampliïn els objectius de dèficit per a Espanya, aquesta pròrroga també es traslladi a les comunitats autònomes, a diferència del que va passar l'any passat. Avui, les comunitats estan obligades a tancar el 2012 amb un dèficit del 0,7%.

stats