Economia 20/02/2013

L'Estat limitarà l'accés de les autonomies als mercats si considera que paguen massa interessos pel deute

La decisió forçaria moltes comunitats, entre elles Catalunya, a perpetuar la seva dependència al Fons de Liquiditat Autonòmic

àlex Font Manté
1 min

BarcelonaL'Estat vol imposar límits als interessos que paguen les comunitats autònomes pel seu deute. Si considera que els mercats exigeixen unes rendibilitats massa elevades,forçarà les autonomies a acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el mecanisme creat per a rescatar les regions sense accés als mercats, segons publica Bloomberg citant a dues fonts diferents. Un portaveu del ministeri d'Economia ha assegurat a l'ARA que "no vol comentar" aquesta noticia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La decisió tancarà l'accés de la majoria d'autonomies als mercats. Tot i que Catalunya ja no hi té accés (els inversors no li volen comprar deute), aquesta mesura dificultarà que les finances de la Generalitat tornin a la situació de normalitat que tenien abans de la crisi.

Segons Bloomberg, l'Estat impedirà que les autonomies ofereixin uns interessos de més de 100 punts bàsics respecte al que paga l'Estat pel mateix tipus de deute. Qui superi aquests 100 punts bàsics haurà de demanar els diners al FLA i no als mercats.

Si s'aprova aquesta normativa, Catalunya no podria actualment vendre bons patriòtics a un interès del 4,75% com va fer en el passat. L'Estat paga actualment un 1,5% pel seu deute amb venciment a un any i, per tant, només autoritzaria que Catalunya vengués els bons patriòtics a un interès del 2,5% (és a dir, 100 punts bàsics més que el que paga l'Estat).

stats