Els EUA inicien una macroinvestigació contra Google per presumpte monopoli

Els fiscals generals de cinquanta estats anuncien una croada judicial contra el gegant tecnològic

Els fiscals generals de cinquanta estats i territoris dels Estats Units han anunciat aquest dilluns l'inici d'una macroinvestigació contra el gegant tecnològic Google per una suposada violació de les lleis antimonopoli. "És un tema molt important de la nostra era. Molts consumidors creuen que internet és lliure, però hem sabut que no és així. Google és una companyia que domina tots els aspectes de la publicitat", ha denunciat en roda de premsa el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, que encapçala la coalició de fiscals.

Els únics dos estats dels EUA que no participen en la iniciativa són Califòrnia, on té la seu l'empresa, i Alabama. Google s'ha enfrontat a acusacions que el seu servei de recerca condueix els consumidors als seus propis productes en detriment dels competidors.

"Ens hem unit en una investigació molt important. És important que descobrim més sobre la informació que estem revelant i el preu que estem pagant [...] Si bé els demòcrates i els republicans són de partits diferents, tenim la responsabilitat de protegir els ciutadans dels nostres estats", ha explicat Ashley Moody, fiscal de Florida, en la mateixa compareixença.

A escala federal, el departament de Justícia i la comissió federal de Comerç ja investiguen Facebook, Apple i Amazon, també per possibles violacions de la llei antimonopoli. Divendres Google va comunicar que el 30 d'agost havia rebut una demanda d'investigació civil del departament de Justícia.

"Preveiem que en el futur rebrem demandes d'investigació similars dels fiscals generals estatals. Continuem cooperant amb el departament de Justícia, els reguladors federals i estatals als Estats Units i altres reguladors a tot el món", va assenyalar la companyia aleshores. L'acció d'avui es produeix després que divendres passat una altra coalició de fiscals generals de vuit estats obrís una investigació per aclarir si Facebook va posar en perill les dades dels consumidors o va violar la llei antimonopoli.

"La plataforma de xarxes socials més gran del món ha de complir amb la llei", va sentenciar la fiscal general de Nova York, Letitia James, durant l'anunci de la investigació. El mes passat, Facebook va acordar pagar 5.000 milions de dòlars com a part d'un acord amb la comissió federal de Comerç per càrrecs de violació de privacitat.