28/05/2013

Esteve acomiada 225 empleats pels ajustos a la Sanitat

2 min

Barcelona.Durant els últims tres anys, s'han perdut al sector farmacèutic uns 6.000 llocs de treball, segons les xifres de Farmaindustria. Això representa el 15% de la plantilla del sector espanyol, just el mateix percentatge que va anunciar ahir que retallarà Laboratoris Dr. Esteve a través d'un expedient de regulació. De fet, les previsions de la patronal de la indústria farmacèutica ja apunten que enguany es perdran uns 1.000 llocs de treball addicionals, una xifra que pot quedar curta, perquè només la decisió d'Esteve ja afecta un total de 225 treballadors (la plantilla total de la seva divisió farmacèutica és de 1.440 empleats).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest ajust afecta exclusivament la filial farmacèutica de la històrica companyia familiar fundada el 1929, i suposa el primer expedient presentat des de llavors, van lamentar fonts de l'empresa. El Grup Esteve està format a més per la branca de genèrics (Pensa Pharma) i la química (Esteve Química), aquesta última molt més internacionalitzada que la de medicaments amb recepta, amb fàbriques a Mèxic i a la Xina. Grup Esteve compta amb 2.494 treballadors i unes vendes de 792 milions d'euros.

La raó principal dels acomiadaments és l'impacte dels quatre últims reials decrets llei sobre reducció de la despesa farmacèutica. Només la retallada de l'agost passat va suposar l'exclusió de 417 fàrmacs, amb l'objectiu d'estalviar 450 milions públics. D'aquesta manera, el fabricant de l'antidiarreic Fortasec va tancar l'any amb unes pèrdues de 56 milions, sobre una facturació global de 412 milions.

Pla de reducció de costos

Aquests números vermells no es van poder compensar pels beneficis generats a les altres dues divisions del grup. Un portaveu de la companyia va explicar que, abans de decidir l'ajust, l'empresa que ara presideix Joan Esteve havia endegat un pla de reducció de costos, que va incloure 58 prejubilacions i la recentralització de tasques externalitzades, que va suposar la reducció de 37 empleats provinents d'empreses de treball temporal, segons informa l'agència Efe.

Els sindicats representats a Esteve esperen reduir els 225 afectats per l'expedient, que la mateixa empresa reconeix que és una xifra de "màxims". Els representants dels treballadors intentaran que les sortides siguin tan poc traumàtiques com sigui possible, amb més prejubilacions a través d'una reducció de l'edat d'accés. Les negociacions de l'expedient podrien començar aquesta mateixa setmana. La crisi a Laboratoris Dr. Esteve ja va començar el novembre passat, quan l'empresa va veure que no podria tancar l'any amb beneficis. Llavors, l'actual màxim responsable, Joan Esteve, va substituir en el càrrec el seu nebot, Antoni Esteve, que també va ser president de Farmaindustria.

Laboratori al Parc Científic

La retallada de plantilla afectarà la xarxa de visitadors mèdics, dins el pla comercial endegat, el personal de la factoria de medicaments de Martorelles, les unitats de suport transversal de tot el grup i el departament de recerca. Precisament, l'última gran inversió del grup inaugurada per Antoni Esteve el setembre passat va ser el trasllat de tota la seva recerca bàsica al Parc Científic de Barcelona, que consta de 92 científics (tot el departament de R+D compta amb 350 persones).

Farmaindustria també ha avisat de manera reiterada sobre el risc de caiguda de l'esforç en recerca. El 2011 va ser el primer any des del 2007 en què la inversió empresarial va caure a Espanya.

stats