CRISI

Pronostica un futur "negre" per a l'economia espanyola

Krugman afirma que el problema d'Espanya és l'euro

El Nobel d'Economia assegura que amb moneda pròpia sortiria abans de la crisi

El premi Nobel d'Economia, Paul Krugman, ha publicat un article al The New York Times, recollit en l'edició impresa del diari ARA d'avui, en què apunta que el problema principal per a l'economia espanyola és l'euro.

"Espanya va ser un dels països més entusiastes a l'hora d'adoptar l'euro, l'any 1999. I durant un temps les coses semblaven anar fantàsticament bé: els fons europeus van entrar a Espanya, impulsant la despesa del sector privat. Com a conseqüència, l'economia espanyola va experimentar un ràpid creixement.

Si Espanya encara tingués la seva moneda, igual que els Estats Units -o que el Regne Unit, que també comparteix algunes d'aquestes característiques-, la podria haver devaluat i fer que la seva indústria tornés a ser competitiva. Però aquesta opció no és possible perquè és a la zona euro. Espanya es veu obligada a fer una devaluació interna: retallar costos i preus fins que els seus costos tornin a estar al nivell dels seus veïns.

Una devaluació interna és mala peça al teler. En primer lloc, perquè és lenta. Normalment han de passar anys amb un alt nivell d'atur perquè els salaris acabin baixant. A més, el descens dels salaris suposa també una caiguda dels ingressos de la població. I, mentrestant, el deute segueix sent el mateix. La devaluació interna, per tant, empitjora els problemes del deute privat.

Això significa que les perspectives econòmiques d'Espanya per als propers anys són molt negres".