Economia 13/02/2013

Europa i els Estats Units negocien un gran acord de lliure comerç

Si fructifica, serà el major acord comercial bilateral mai signat. La Comissió Europea calcula que contribuiria a un creixement del 0,5% anual a la UE

Efe
2 min
El president de la CE, José Manuel Durao Barroso, aquest dilluns a Oslo / ACB

BarcelonaLa Unió Europea (UE) i els Estats Units han anunciat negociacions per crear una zona de lliure comerç i un acord sobre inversions que, un cop completat, serà el major acord comercial bilateral mai aconseguit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Aquesta iniciativa permetrà a la Unió augmentar el seu creixement econòmic anual un 0,5%", ha dit el president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, en presentar la decisió a Brussel·les.

Barroso, en una comunicació conjunta amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el president dels Estats Units, Barack Obama, ha assenyalat que el futur i "ambiciós" acord entre Brussel·les i Washington contribuirà al creixement econòmic i a la creació d'ocupació.

"La relació econòmica transatlàntica és ja la major del món i representa la meitat de l'activitat econòmica global, així com un comerç de béns i serveis proper al bilió de dòlars, a més de representar milions de llocs de treball a banda i banda de l'Atlàntic", ha afegit Barroso.

El comissari europeu d'Afers Comercials, Karel De Gucht, ha calculat que els llaços econòmics de les dues economies i les inversions superen els dos bilions d'euros.

Les negociacions entre tots dos socis inclouran les àrees d'accés als mercats, aspectes regulatoris i barreres no aranzelàries, així com regles i principis i les noves maneres de cooperació per abordar els desafiaments i les oportunitats dels principals aspectes comercials globals.

"Ja som els socis comercials més importants del món, amb negocis que assoleixen els 2.000 milions d'euros al dia", ha declarat De Gucht.

A Washington, Obama va anunciar dimarts –dimecres a la matinada, hora catalana– l'inici de les converses "sobre un Aliança Transatlàntica de Comerç i Inversió amb la Unió Europea, perquè un comerç que és lliure i just a través de l'Atlàntic sustenta milions de llocs de treball nord-americans ben remunerats".

Barroso ha dit que Brussel·les i Washington estan "compromesos a reforçar aquesta relació, que és motor per a la nostra prosperitat".

stats