Economia 04/08/2012

Europa aparca fins al setembre la resposta a Espanya

No hi haurà Eurogrup a l'agost i tot fa pensar que qualsevol petició de Madrid haurà d'esperar almenys quatre setmanes

Efe
3 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a Brussel·les / EFE

Brussel·lesLa zona euro espera concedir-se una treva durant el mes d'agost i deixar per a principis de setembre la possible solució als problemes de finançament que pateix Espanya, segons han explicat fonts comunitàries i tal com es desprèn del missatge del Banc Central Europeu (BCE) aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No hi haurà un Eurogrup a l'agost", ha insistit a Efe una font europea. Això suposaria, per tant, que no hi hauria una activació del fons de rescat (FEEF) durant aquest mes, atès que aquesta requereix un acord dels ministres de Finances del bloc.

Entre els motius, ha assenyalat la font, hi ha el fet que un nou programa d'ajuda per a Espanya –com podria ser la compra de deute sobirà per part del FEEF– necessitaria, en alguns estats membres, ser aprovat al Parlament.

Les paraules pronunciades ahir pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, van en la mateixa línia, ja que va assegurar que si es decideix recórrer al fons de rescat només es farà un cop es coneguin els detalls de les noves mesures de política monetària que prepara el BCE.

Dijous, el president de l'autoritat monetària, Mario Draghi, va assegurar que aquestes accions es dissenyaran en "les pròximes setmanes" i va condicionar clarament la possibilitat de reprendre la compra de deute en els mercats secundaris al fet que el país en qüestió sol·liciti la intervenció del FEEF.

Tot apunta, per tant, als primers dies de setembre com a data clau. Els països de l'euro ja preparen la celebració d'un Eurogrup en la primera setmana de setembre, en què també es produirà la propera reunió del consell de govern del BCE.

Segons la font abans esmentada, si Espanya sol·licita al fons de rescat que compri deute sobirà per alleujar la prima de risc, seria "normal" que ho fes al voltant d'aquestes dates.

En aquest cas, la Comissió Europea (CE) i el BCE prepararien en un o dos dies un nou memoràndum amb les condicions de l'ajut i aquest podria rebre ràpidament el vistiplau de l'Eurogrup, fins i tot per teleconferència, segons ha explicat una altra font.

Posteriorment passaria d'urgència als parlaments que haguessin d'aprovar-lo i seria ratificat de nou pels ministres de Finances.

Mentre tot això no passi, es descarta una intervenció del BCE en els mercats per alleujar la tensió, tal com va deixar clar Draghi, que va descartar reprendre la compra de deute en el mercat secundari sense l'activació del fons de rescat.

És a dir, que el BCE només farà un moviment d'aquest tipus si hi ha un acord polític a l'eurozona per socórrer un país, tal com requereix l'activació de la compra de deute per part del FEEF o del seu successor, el Mede (Mecanisme Europeu d'Estabilitat).

"No es poden esperar decisions sense un acord polític", va explicar una font diplomàtica, que va assegurar que Alemanya només acceptarà donar més ajuts si hi ha un component polític –una condicionalitat "estricta i efectiva", va recordar Draghi– i no una actuació del BCE pel seu compte.

La idea, per tant, és que Espanya superi agost i, si cal, rebi assistència al setembre si la pressió sobre el deute continua sent extrema.

El repunt de la borsa i la millora registrada aquest divendres per la prima de risc després de l'enfonsament provocat per la roda de premsa de Draghi fan pensar en Brussel·les i que els mercats poden calmar-se durant el que queda de mes.

Diversos analistes han assenyalat en els últims dies que Espanya no hauria de tenir problemes de liquiditat per superar l'estiu.

La propera subhasta de deute està prevista, precisament, per al 6 de setembre i no té venciments importants fins a l'octubre.

stats