Economia 16/08/2016

Brussel·les endurirà les normes de privacitat de WhatsApp i Skype

La Comissió Europea vol analitzar l'ús que es fa de la informació personal dels usuaris i les vies d'obtenció d'ingressos

Esther Herrera
3 min
Com desactivar l'avís de missatge llegit al WhatsApp

Brussel·lesBrussel·les posa la lupa damunt el sector de les telecomunicacions i la seva falta de regulació. La Comissió Europea ha anunciat canvis legislatius de cara al setembre perquè operadors com WhatsApp o Skype compleixin les mateixes normes de privacitat que les companyies tradicionals que ofereixen serveis similars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els consumidors estan preocupats per l’ús que es fa de les seves dades personals, segons constaten els resultats preliminars d’una enquesta pública de la Comissió Europea, coneguts a principis de mes. Tenint en compte aquesta informació, Brussel·les vol ajustar les normes sobre confidencialitat i seguretat dels operadors OTT ('over de top'), que ofereixen serveis com trucades a través d’internet, però que no estan subjectes a les mateixes regulacions que les companyies de telecomunicacions tradicionals.

“Estem treballant en una reforma de la directiva europea sobre telecomunicacions i sobre privacitat”, ha admès una portaveu de la Comissió Europea, després d’una informació avançada pel diari britànic 'Financial Times'. “Presentarem la reforma al setembre i volem comprovar fins a quin punt les empreses OTT proveeixen els mateixos serveis que els operadors tradicionals”, ha afegit un altre portaveu comunitari.

Adéu a un buit legal

Segons el rotatiu britànic, Brussel·les intenta controlar les empreses que dominen el sector i que són principalment nord-americanes, com ara Skype, que és propietat de Microsoft; WhatsApp, que és de Facebook, i també Apple i Google.

La nova regulació europea, però, posarà fi a un buit legal del qual ara es beneficien aquestes companyies. La UE vol posar fi a l’ús que fan aquestes empreses OTT de les infraestructures dels operadors tradicionals sense pagar per fer-les servir i sense fer cap inversió per crear-ne de noves.

El 'Financial Times', que ha tingut accés als documents, explica que l’executiu comunitari vol vigilar especialment com aquest tipus d’empreses compleixen els requisits sobre seguretat dels organismes reguladors, així com els seus mètodes per aconseguir ingressos a partir de les dades dels seus clients.

Pressions dels operadors tradicionals

Amb aquest anunci, Brussel·les cedeix davant les pressions d’empreses de telecomunicacions europees com Orange o Telefónica, que sovint havien denunciat que les OTT no estaven sotmeses a la mateixa legislació, tot i que ofereixen pràcticament els mateixos serveis, com trucades i missatges. Segons els documents preliminars citats pel diari, amb la nova llei empreses com Skype i WhatsApp podrien acabar subjectes a una legislació molt similar, tot i que no igual.

Entre els escenaris possibles, hi ha oferir la portabilitat. Això voldria dir que l’usuari pugui emportar-se la seva ‘vida digital’, com totes les converses i informació de missatgeria instantània, si deixa de fer servir una aplicació o la vol substituir per una altra de similar.

Els serveis OTT ja han donat el seu punt de vista i discrepen de la visió de Brussel·les. Les empreses creuen que al sector no li cal més regulació, sinó menys. Per exemple, WhatsApp utilitza des de fa poc un sistema d’encriptació dels seus missatges després de moltes crítiques d'usuaris i per fer front al competidor Telegram. L'empresa al·lega que el canvi legislatiu obligaria les companyies a eliminar la possibilitat d'encriptar o a donar informació sensible dels usuaris.

La revelació de dades sensibles ja és al punt de mira de les autoritats des de fa mesos, en casos com la seguretat davant amenaces terroristes. La primavera passada, Apple i l'FBI van mantenir una dura batalla per desencriptar la informació dels terroristes de San Bernardino. El fabricant tecnològic s’hi va negar per protegir a tots els seus usuaris, tot i que finalment els serveis policials ho van poder aconseguir pels seus propis mitjans.

stats