Economia 03/07/2012

Europa investiga els tres grans grups de qualificació de riscos

1 min

L'Autoritat Europea de Mercats (ESMA, en les seves sigles en anglès) ha obert una investigació per estudiar les fórmules que utilitzen les tres grans empreses de qualificació de riscos (Standard & Poor's, Moody's i Fitch) per avaluar els bancs. El president de l'ESMA, Steven Maijoor, va explicar ahir al diari Financial Times que l'organisme vol comprovar si els procediments dels tres grups són del tot correctes, curosos i transparents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Steven Maijoor va considerar que les rebaixes en bloc d'entitats financeres plantegen "preocupacions sobre si es destinen prou recursos a les seves anàlisis". La setmana passada Moody's va decidir retallar de cop la nota a 16 bancs espanyols, entre un i tres esglaons. L'agència va justificar la rebaixa amb quatre arguments, que es resumien en dos: la crisi immobiliària i la caiguda de la solvència d'Espanya.

Segons el màxim responsable del regulador europeu, "un canvi en bloc no pot ser una excusa per passar menys temps" en la qualificació. A més, el treball d'aquests tipus de censors té molta rellevància: "Les qualificacions dels bancs són molt importants perquè interactuen amb els bons sobirans", va destacar Maijoor. No és la primera vegada que l'ESMA vigila les empreses de ràting. La Unió Europea (UE) va obligar l'any passat que es registressin a la mateixa ESMA.

stats