ECONOMIA
Economia 07/09/2011

Europa, pendent de la decisió del TC alemany sobre el rescat de l'euro

El Tribunal Constitucional alemany dicta sentència avui sobre la legalitat del fons de rescat de la moneda única i sobre les ajudes a Grècia

Agències
1 min

BerlínEl Tribunal Constitucional (TC) alemany dicta avui sentència sobre la legalitat del fons de rescat de l'euro i sobre les ajudes a Grècia. La sentència arriba enmig del debat parlamentari domèstic sobre els pressupostos i l'aportació alemanya al pot comú europeu. En cas que els jutges declarin anticonstitucional el fons de rescat de l'euro i les ajudes a Grècia seria impossible recuperar els pagaments ja realitzats, entre altres coses perquè els diners ja s'han gastat. Sí que es podrien arribar a prohibir futurs pagaments, però és molt improbable, ja que Alemanya ha de complir amb tot amb els compromisos adquirits i la reacció dels mercats seria impredictible, encara que segurament molt negativa. 



Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El tribunal amb seu a Karlsruhe, al sud-oest del país, ha de pronunciar-se sobre una demanda presentada per un grup d'euroescèptics alemanys encapçalats pel polític socialcristià bavarès Peter Gauweiler. Els demandants sostenen que la participació alemanya en l'ajuda a Grècia lesiona la potestat que, segons la Constitució alemanya, té el Bundestag, el Parlament alemany, sobre el pressupost nacional. Consideren a més que l'ajuda a Grècia en particular i el pla del rescat de l'euro en general lesionen un principi del dret europeu segons el qual els estats de la UE no poden assumir deutes d'altres estats membres. A més, sostenen que la compra de títols de deute sobirà per part del Banc Central Europeu (BCE) viola la prohibició de finançar els estats que pesa sobre la institució. El Bundestag ha ajornat, a l'espera de la sentència, la sessió d'avui dels debats pressupostaris, en la qual la cancellera, Angela Merkel, té previst precisament i entre altres coses defensar el nou programa de rescat per a la moneda única.

stats