Publicitat
Publicitat

Europa veu la reforma fiscal espanyola com una “oportunitat perduda”

La Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE) creuen que la reforma fiscal impulsada per Cristóbal Montoro s’ha quedat curta i que és “una oportunitat parcialment perduda” per esmenar les deficiències del sistema tributari espanyol.

Els organismes europeus, en el seu segon informe de supervisió després del rescat de la banca espanyola, indiquen que la reforma fiscal de Cristóbal Montoro s’ha limitat a rebaixes en l’impost de la renda i el de societats, i “no ha sigut prou àmplia i tan ambiciosa com havia de ser”. Dos dels tres membres de la troica lamenten que no se simplifiqués el sistema tributari espanyol reduint la càrrega impositiva sobre les rendes del treball. Brussel·les ha proposat diverses vegades que es passés càrrega tributària a les rendes del treball cap a impostos indirectes, com l’IVA i les taxes mediambientals, per fomentar la creació d’ocupació i el creixement.

Brussel·les i Frankfurt creuen que Espanya complirà amb l’objectiu de dèficit aquest any, tot i que dubten que ho facin totes les comunitats, però adverteixen que la consolidació fiscal continua sent clau els anys 2015 i 2016. En aquest sentit indiquen que hi ha mesures que no s’han aplicat del tot i que hi ha riscos, com l’elevat endeutament, tant públic com privat. A més, els organismes europeus veuen Espanya “encara vulnerable a canvis sobtats en l’apreciació dels inversors globals”.

L’informe indica que la situació de la banca ha millorat i fins i tot s’ha obert una mica l’aixeta del crèdit, sobretot per a les pimes, però la falta d’augment del crèdit global posa “una tensió potencial en les perspectives de rendibilitat del negoci bancari”. També indiquen alguns punts febles com la gestió de la Sareb ( banc dolent ) o els retards en les reformes del mercat laboral i la llei de serveis professionals.

2018 anàlisi

Més continguts de