Economia 22/12/2011

Fitch podria tornar a rebaixar la nota del deute de Catalunya

L'agència situa en revisió negativa el Principat perquè "reflecteix la seva situació pressupostària feble" i "els desafiaments" que afronta el Govern per reduir el dèficit a curt termini

Ara
2 min

BarcelonaL'agència de qualificació Fitch ha passat la qualificació del deute català a "vigilància negativa" i ha advertit d'una rebaixa "probable" a curt termini. Fitch ha situat en revisió negativa Catalunya perquè així "reflecteix la seva situació pressupostària feble" i "els desafiaments" que afronta el Govern per reduir el dèficit "a curt termini". L'agència de qualificació creditícia reconeix les mesures "significatives" per a la reducció de costos de l'administració, però també assegura que encara hi ha un risc rellevant en l'execució i per "garantir" que totes les mesures s'introdueixen i s'apliquen "completament". L'agència de qualificació espera acabar aquesta revisió durant el primer trimestre de 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més de Catalunya, que es manté sota una "vigilància activa", Fitch ha posat en vigilància negativa la qualificació del deute de Múrcia i ha decidit també rebaixar la nota de crèdit del País Valencià d'A- en perspectiva negativa a BBB. En una situació semblant ha definit Múrcia. Segons l'agència, ho ha fet "pel difícil entorn operatiu i la tensió de liquiditat", que es tradueix en l'augment de l'ús dels creditors comercials per cobrir el dèficit de finançament.

Rebaixa de la nota el darrer setembre

El darrer 14 de setembre, Fitch ja va rebaixar la nota creditícia de Catalunya d'A a A-, en un informe que analitzava cinc comunitats de l'Estat. Catalunya, juntament amb el País Valencià, va passar d'A a A-. L'agència va reconèixer llavors "l'esforç de contenció de la despesa", però va considerar que el creixement econòmic seria dèbil, i que això limitaria els ingressos fiscals.

Fitch va afegir en aquell moment que l'Estat espanyol patia un lent procés de recuperació econòmica i va suggerir que les comunitats necessiten "esforços més grans particularment per controlar les despeses". L'agència va mantenir per a Catalunya les perspectives negatives "a llarg termini".

Es manté l'A-, però en risc de BBB

La qualificació d'A- de Fitch representa una administració o una empresa que té una capacitat "forta" per retornar els seus compromisos financers, però que és "susceptible" als efectes dels canvis i circumstàncies econòmiques adverses. Per contra, una qualificació BBB considera que el deutor té una capacitat "adequada" d'atendre els seus compromisos financers, però que les circumstàncies econòmiques adverses poden portar a una capacitat "debilitada" per retornar els crèdits.

stats